X

Un blogger din China face închisoare pentru ‘denigrarea martirilor’

Un blogger din China, care a contestat numărul oficial de morţi ai Chinei într-un incident la frontiera cu India, a fost condamnat la opt luni de închisoare pentru “denigrarea eroilor şi martirilor”, anunţă DPA, potrivit news.ro.

Este pentru prima dată când cineva este condamnat din această cauză, o faptă care ar fi prevăzută de un nou articol din Codul penal chinez, potrivit mass-media de stat.

Citeşte şi: UK se pregăteşte SĂ RENUNŢE la ‘paşaportul’ de vaccinare – Black News

Qiu Ziming, 38 de ani, a pledat vinovat la tribunalul poporului din Nanjing, a anunţat marţi Curtea Supremă din Beijing.

Prima confruntare mortală din ultimii 45 de ani a avut loc între forţele armate din India şi China la graniţa disputată cu Himalaya, în iunie anul trecut.

Potrivit unei informaţii a New Delhi, 20 de soldaţi indieni au fost ucişi, în timp ce Beijingul nu a oferit niciun detaliu despre propriile victime.

Şase luni mai târziu, în ianuarie, s-a anunţat oficial că patru soldaţi chinezi au fost ucişi şi au fost imediat ridicaţi la rangul de eroi comunişti.

Citeşte şi: Zelenski cere Germaniei mai multe arme pentru conflictul din estul Ucrainei – Black News

Fostul jurnalist, care era urmărit de aproximativ 2,5 milioane de persoane pe reţeaua de socializare Weibo, a sugerat în februarie că forţele armate ale Chinei trebuie să fi înregistrat mai multe victime, conform relatărilor din presa de la Hong Kong.

El a fost arestat la scurt timp după aceea. Curtea a constatat faptul că tânărul de 38 de ani “a denaturat faptele eroice ale ofiţerilor şi soldaţilor trupelor de frontieră, şi-a denigrat spiritul eroic, rănind astfel reputaţia şi onoarea martirilor eroici”. 

Tags: BeijingChinadenigrareeroiinchisoaremartiriNanjingQiu ZimingWeibo
Categorii: Știrile zilei