X

Un britanic, acuzat de spionaj în Emiratele Arabe Unite, a fost eliberat din arest

Un cercetător britanic arestat în mai în Emiratele Arabe Unite sub acuzaţia de spionaj a fost eliberat provizoriu până când va compărea în faţa justiţiei, a anunţat soţia lui, informează marţi AFP, potrivit agerpres.

“Matthew Hedges a fost eliberat provizoriu, cu o supraveghere permanentă, din locul unde a fost deţinut, până la viitoarea sa audiere la tribunal, în 21 noiembrie 2018”, a precizat soţia sa, Daniela Tejada, într-un comunicat publicat în noaptea de luni spre marţi.

Citeşte şi: Justiţia respinge plângerea lui Julian Assange împotriva ambasadei care-l găzduieşte de şase ani

Doctorand al Universităţii din Durham, din nord-estul Marii Britanicii, cercetătorul în vârstă de 31 de ani a fost arestat pe aeroportul din Dubai la 5 mai, după ce s-a deplasat în Emirate pentru discuţii asupra politicii externe şi strategiei în termeni de securitate ale acestei ţări.

La mijlocul lui octombrie, procurorul general al Emiratelor, Hamad al-Shamsi, a anunţat că Matthew Hedges trebuie judecat la Abou Dhabi, “sub acuzaţia de spionaj în folosul unei ţări străine, punând în pericol securitatea militară, politică şi economică a statului”. Potrivit procurorului general al Emiratelor, Hedges se folosea de statutul său de cercetător ca acoperire, iar acuzaţiile împotriva lui se bazează “pe dovezi”.

Citeşte şi: Seism foarte puternic în Noua Zeelandă (VIDEO). Parlamentul şi-a suspendat activitatea

Soţia lui Matthew Hedges declarase atunci că el este “deţinut în izolare, într-un loc nedezvăluit”, cu un acces foarte restrâns pentru personalul consulatului şi pentru familia sa.

Ministerul britanic al Afacerilor Externe a anunţat că urmăreşte situaţia “îndeaproape” şi că “a exprimat autorităţilor din Emirate îngrijorările sale”.

Tags: Abou DhabiDaniela TejadaDubaiEmiratele Arabe Unite (EAU)Matthew Hedgesspionaj
Categorii: Sinteze