X

Un candidat de extremă-dreapta austriac ignoră apelul preşedintelui

Principalul candidat al Partidului Libertăţii din Austria (FPOe) la scrutinul regional care a avut loc duminică în Austria Inferioară a respins apelul preşedintelui ţării de a demisiona după ce s-a aflat că o organizaţie pe care a condus-o a distribuit cărţi de cântece cu conţinut nazist, relatează luni Reuters, potrivit agerpres.

Formaţiunea antiimigraţie FPOe, partener al conservatorilor în coaliţia guvernamentală a cancelarului Sebastian Kurz, a fost fondată de foşti nazişti şi a exclus mai mulţi membri în urma unor scandaluri cu tentă nazistă. Partidul afirmă că a lăsat trecutul nazist în urmă.

Citeşte şi: ‘Geniul stabil’ de la Casa Albă spune ce face în pat

Principalul candidat al FPOe în alegerile din provincia Austria Inferioară, Udo Landbauer (foto), a fost vicepreşedinte al unei organizaţii studenţeşti care a distribuit o carte de cântece în 1997 ce conţinea referinţe la uciderea evreilor. Autorităţile investighează incidentul.

Preşedintele Alexander Van der Bellen i-a cerut lui Landbauer, în vârstă de 31 de ani, să demisioneze.

Şefa conservatorilor din Austria Inferioară, care a obţinut jumătate din voturi la alegerile de duminică, a declarat că este gata să lucreze cu FPOe, pentru care au votat 15% din alegători, dar a exclus să îl aducă pe Landbauer în cabinetul provinciei.

Citeşte şi: Statul Islamic revendică atacul de la Academia Militară din Afganistan

Principalul organism evreiesc din Austria, IKG, precum şi Israelul i-au boicotat pe oficialii FPOe chiar şi după ce aceştia s-au alăturat guvernului luna trecută, după ce s-au clasat pe locul al treilea, cu 26% din voturi, la alegerile parlamentare din octombrie 2017.

Tags: Alexander Van der BellenAustriaAustria InferioarăIKG (Comunitatea israelită)Partidul Libertăţii (FPOe)Udo Landbauer
Categorii: Diaspora