X

Un cap al Mafiei rupe tăcerea după 26 de ani de închisoare

Francesco Schiavone «Sandokan», liderul clanului Casalesi, a devenit colaborator al justiției după 26 de ani de închisoare

Şeful clanului mafiot Casalesi, Francesco Schiavone, în vârstă de 70 de ani, cunoscut sub numele de “Sandokan”, pentru vaga asemănare cu varianta televizată a piratului creat de Emilio Salgari, colaborează cu justiția. Vestea, care circula de câteva zile în provincia Caserta, a fost confirmată de DNA, scrie CORRIERE DELLA SERA, potrivit stiripesurse.ro.

Citeşte şi: Trei vameşi au fost reţinuţi la Aeroportul Internațional Chișinău – Stiripesurse.md

Membrii familiei s-au distanțat, însă, de decizia sa și nu s-au alăturat programului de protecție prevăzut pentru rudele colaboratorilor de justiție. Schiavone este ținut într-o închisoare de maximă siguranță de 26 de ani. În 2018, fiul cel mare, Nicola, făcuse deja această alegere.

Un cap al Mafiei rupe tăcerea după 26 de ani de închisoare

În ultimele zile, șeful Camorrei, care ar avea o tumoră, fusese transferat de la închisoarea din Parma în cea din L’Aquila pentru a avea posibilitatea de a fi tratat în Spitalul “San Salvatore”: exact așa cum s-a întâmplat cu șeful mafiei siciliene Matteo Messina Denaro, care a murit în capitala regiunii Abruzzo, în septembrie anul trecut.

Trei ani mai târziu, în 2021, al doilea fiu al său Walter, a devenit și el colaborator al justiției. Decizia lui “Sandokan” de a colabora cu justiția, luată după lungi contacte cu DDA, ar putea permite anchetatorilor să afle secrete foarte importante ale clanului Casalesi și să rezolve cazuri care au rămas până acum învăluite în mister. De fapt, Francesco Schiavone a condus clanul timp de mulți ani împreună cu alți trei lideri carismatici: Antonio Iovine, Francesco Bidognetti și Michele Zagaria.

Ultima dată când liderul mafiot a fost arestat în iulie 1998, într-un buncăr din Casal di Principe, unde și-a găsit refugiu alături de soția sa și cele două fiice mai mici, ambele concepute în timp ce era fugar.

Timp de 26 de ani a executat pedepse sub regimul 41 bis, în închisori de maximă siguranță; zvonul căinței sale a circulat de mai multe ori, dar nu a fost niciodată confirmat și într-adevăr, într-o singură ocazie, la câteva luni după arestarea sa, însuși Schiavone a negat-o într-o scrisoare trimisă unui ziar local. În 2014, însă, celălalt lider al clanului Casalesi, Antonio Iovine, a decis să colaboreze cu justiția.

Tags: Antonio IovineCamorraCasalesiFrancesco SchiavoneitaliamafieSandokan
Externe