X

Un celebru cuplu LGBT din Moldova a încercat să își înregistreze căsătoria, dar a fost refuzat de instanța de fond

Un celebru cuplu LGBT din Moldova a încercat să își înregistreze căsătoria, dar a fost refuzat de instanța de fond

Cererea primului cuplu LGBT care a încercat să își înregistreze căsătoria în Republica Moldova, dar a primit refuz din partea Agenției Servicii Publice (ASP), a fost respinsă și de instanța de fond. Dispozitivul deciziei a fost pronunțat marți, 11 iunie, de către Judecătoarea Liudmila Holeviţcaia, care a considerat acțiunea drept una neîntemeiată. Coordonatoarea de program în cadrul organizației GENDERDOC-M, Angelica Frolov, a anunțat, pe 1 martie 2023, că a depus cererea de înregistrare a căsătoriei cu partenera sa, Leo Zbanke. Două zile mai târziu, ASP a luat decizia de a refuza oficializarea relației în cazul cuplului LGBT, scrie anticoruptie.md. 

În aprilie 2023, după ce a încercat să își înregistreze căsătoria în Republica Moldova, dar a primit refuz din partea Agenției Servicii Publice (ASP), cuplul a anunțat că acționează instituția în instanță.

„Suntem un cuplu care locuiește împreună și are gospodărie comună, suntem o familie cu planuri și aspirații. Nu dorim nimic deosebit sau nimic mai mult decât au alte cupluri în acest stat. Dorim aceleași drepturi, pentru că este just și corect. Nu-mi pasă cum va fi numită relația noastră, căsătorie, parteneriat, coabitare. Numiți-o cum vreți, dar să avem toate drepturile de care dispune orice cuplu căsătorit în Republica Moldova. Sunt plătitoare de impozite, sunt cetățeană a Moldovei, am toate justificările să cer de la stat ce-mi aparține – Drepturile egale”, a scris Angelica Frolov pe pagina sa de Facebook.

Cuplul spune că a decis să-și oficializeze relația în contextual în care, pe 17 ianuarie 2023, CEDO a decis ca țările care fac parte din Consiliului Europei, inclusiv Republica Moldova, trebuie să recunoască și să protejeze prin lege familiile formate din persoane de același sex.

Tags: a încercat să își înregistreze căsătoriadar a fost refuzatde instanța de fonddin Moldovadin RomâniaUn cuplu LGBT
Justiţie