X

Un cetăţean rus, încarcerat în Germania, suspectat că a pregătit asasinarea unui opozant cecen

Un cetăţean rus, încarcerat în Germania din luna ianuarie, este suspectat că a pregătit asasinarea unui opozant cecen stabilit în această ţară, a anunţat vineri Parchetul federal german, relatează AFP, potrivit agerpres

Ordinul de execuţie ar fi fost dat în interiorul regimului cecen şi cetăţeanul rus ar fi primit instrucţiuni concrete pentru a-şi desfăşura misiunea, potrivit unui comunicat al Parchetului din Karlsruhe.

Citește și : Australia anunţă primul deces provocat de cheaguri de sânge post-vaccinare

Prezentat sub numele de Valid D., rusul a fost reţinut pe 1 ianuarie la Schwerin, în nord-estul Germaniei, de atunci el fiind în arest preventiv.

Justiţia germană îl ”suspectează puternic că a pregătit o acţiune violentă gravă care a pus în pericol Statul şi că a încălcat legea privind armele”, adaugă Parchetul.

Concret, cetăţeanul rus a ajutat persoana însărcinată cu asasinarea ţintei cecene să intre clandestin în Germania şi a procurat arma pentru comiterea crimei. De asemenea, el a spionat victima şi urma să fie şofer în timpul acţiunii.

Justiţia germană nu a oferit niciun indiciu despre cel care urma să execute efectiv asasinatul sau despre locul unde acesta ar putea fi.

În contextul unor tensiuni între Germania şi Rusia vara trecută a început la Berlin procesul într-un dosar răsunător şi cu multe necunoscute, în care un cetăţean rus este acuzat că în anul 2019 a ucis un georgian de origine cecenă în capitala germană, acţionând la ordinul Moscovei. Crima a fost comisă în plină zi şi Rusia a negat orice implicare.

Citește și : Liderul Bisericii Anglicane: ‘Rugaţi-vă pentru regina Elisabeta a II-a!’

La sfârşitul lui 2019 Germania a expulzat doi diplomaţi ruşi pentru a protesta faţă de lipsa lor de cooperare în anchetă, Rusia răspunzând simetric prin expulzarea a doi diplomaţi germani.

Mai multe asasinate ori tentative de asasinare a unor disidenţi ceceni au avut loc în Europa în ultimii ani.

Tags: arestgermaniaKarlsruherusiaSchwerin
Categorii: Diaspora