Un colectiv de activişti marocani se constituie parte civilă în procesul de corupţie care vizează europarlamentari

Publicat:

Un colectiv de “victime marocane” ale scandalului de presupusă corupţie din Parlamentul European a anunţat joi că se constituie parte civilă în ancheta judiciară în desfăşurare din Belgia, care implică de asemenea Marocul şi Qatarul, relatează AFP, potrivit agerpres.

“Noi, membri ai grupului de victime marocane ale reţelei de corupţie din Parlamentul European, ne constituim parte civilă în ancheta în desfăşurare din justiţia belgiană”, a precizat colectivul într-un comunicat.


Citeşte şi: Adunarea Generală a ONU cere retragerea Rusiei din Ucraina – Black News

Lansat luni, grupul este format din apropiaţi ai activiştilor “deţinuţi arbitrar” în Maroc şi din “cetăţeni afectaţi de reţeaua de corupţie din Parlamentul European”, printre care şi istoricul franco-marocan Maati Monjib şi activistul pentru drepturile omului Fouad Abdelmoumni.

Printre membrii colectivului se numără Khouloud Mokhtari, soţia jurnalistului închis Soulaimane Raissouni, Ali Reda Ziane, fiul avocatului Mohamed Ziane, aflat de asemenea în detenţie, şi jurnalistul şi universitarul Omar Brouksy.

“Direct sau indirect, cetăţenii menţionaţi au făcut obiectul unei rezoluţii a Parlamentului European care recunoştea că ei au fost victimele unor grave încălcări din cauza activităţilor lor ca apărători ai drepturilor omului, jurnalişti, avocaţi sau oameni politici”, subliniază grupul.

La 19 ianuarie, într-o rezoluţie fără caracter obligatoriu, Parlamentul European a denunţat deteriorarea libertăţii presei în Maroc şi s-a declarat “îngrijorat” de acuzaţiile de corupţie care vizează Rabatul în cadrul unei anchete desfăşurate de justiţia belgiană şi care are ca ţintă de asemenea şi Qatarul.

Ca răspuns la votul eurodeputaţilor, Marocul a decis să-şi “reevalueze” relaţiile cu Parlamentul European şi respinge orice “ingerinţă” în afacerile regatului.

Patru persoane sunt în prezent în detenţie provizorie în Belgia, suspectate că au intervenit în favoarea unor puteri străine în deciziile Parlamentului European.

Un al cincilea suspect, eurodeputatul italian Andrea Cozzolino, a fost reţinut, apoi trimis în arest la domiciliu la 11 februarie în Italia, aşteptând analizarea mandatului de arestare emis împotriva sa de justiţia belgiană.

Cozzolino, eurodeputatul socialist italian Pier Antonio Panzeri şi fosta vicepreşedintă elenă a PE Eva Kaili sunt acuzaţi de membri colectivului marocan că sunt “vinovaţi de prejudiciile grave” pe care aceştia le-au suferit.

Citeşte şi: Zelenski recunoaşte că situaţia militară din sudul Ucrainei este destul de periculoasă – Black News

Mai mulţi jurnalişti independenţi şi opozanţi au fost condamnaţi şi închişi în ultimii ani în Maroc pentru acuzaţii cu caracter sexual, pe care ei le neagă.

Autorităţile marocane dau asigurări că justiţia este independentă şi că aceste condamnări împotriva jurnaliştilor “nu au nimic de-a face” cu activitatea lor de presă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Jamie Foxx povesteşte că misterioasa sa problemă de sănătate a început cu o ‘durere de cap’: ‘M-am trezit 20 de zile mai târziu fără...

Jamie Foxx povesteşte că misterioasa sa problemă de sănătate a început cu o 'durere de cap': 'M-am trezit 20 de zile mai târziu fără...

Filmul horror ‘Exorcism: Mântuirea’, cu Russell Crowe în rolul principal, din 5 iulie în cinematografe

Filmul horror 'Exorcism: Mântuirea', cu Russell Crowe în rolul principal, din 5 iulie în cinematografe Filmul horror „Exorcism: Mântuirea”, cu Russell Crowe în rolul principal,...

Sean ‘Diddy’ Combs se confruntă cu un nou caz de agresiune sexuală

Sean 'Diddy' Combs se confruntă cu un nou caz de agresiune sexuală Celebrul rapper Sean "Diddy" Combs se confruntă cu un alt caz de agresiune...

VIDEO – Rusia își arată forța nucleară, în plin scandal al negocierilor cu Ucraina

VIDEO - Rusia își arată forța nucleară, în plin scandal al negocierilor cu Ucraina Ministerul rus al Apărării a anunţat vineri că desfăşoară exerciţii care...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.