X

Un condamnat la moarte a fost EXECUTAT în Georgia (SUA)

Statul Georgia (SUA) l-a executat miercuri noaptea pe Ray Jefferson Cromartie, un bărbat condamnat la moarte pentru uciderea unui vânzător în urmă cu 25 de ani în timpul unui jaf eşuat, transmite EFE, potrivit agerpres.

Cromartie, un afroamerican în vârstă de 52 de ani, a fost declarat decedat la ora locală 10.59, după ce i s-a administrat o injecţie letală la închisoarea Jackson, conform Departamentului Corecţional din Georgia.

Citește și: SUA anunță câți militari vor fi păstrați în Siria

Pe 10 aprilie 1994, Cromartie şi complicii săi Corey Clark şi Thaddeus Lucas s-au deplasat cu maşina la un mic supermarket din Thomasville, aproape de limita dintre statele Georgia şi Florida, pentru a fura probabil bere.

În timp ce Lucas aştepta cu vehiculul pornit pentru a părăsi zona, ceilalţi doi bărbaţi au încercat să jefuiască magazinul, dar nu au reuşit să deschidă casa de marcat şi în final au fugit cu două baxuri de bere. În tentativa de jaf a fost ucis un vânzător al magazinului, Richard Slysz.

Cu trei zile înainte, Cromartie rănise grav cu un glonţ în faţă un alt vânzător în alt jaf eşuat.

Deşi niciodată nu s-a dovedit care din cei doi l-a ucis pe Slysz, în cadrul procesului atât Clark cât şi Lucas au declarat că asasinul a fost Cromartie, care la rândul său şi-a clamat nevinovăţia până în ultima clipă a vieţii sale.

Citește și: Tusk: Odată ieșită din UE, Marea Britanie va fi un ‘jucător de mâna a doua’

În timp ce Cromartie a fost condamnat la moarte pentru crimă, complicii săi au primit pedepse mai mici şi au fost puşi în libertate la începutul anilor 2000, însă Clark este în prezent din nou la închisoare pentru alte delicte.

Execuţia lui Cromartie a fost cea de-a treia din acest an în Georgia şi cea cu numărul 20 la nivelul întregii ţări.

De când Curtea Supremă a reintrodus pedeapsa capitală în 1976, în Statele Unite au fost executate 1.510 persoane, 75 dintre acestea în Georgia.

Tags: Corey ClarkCurtea SupremăexecutiefloridaGeorgiaînchisoarea JacksonRay Jefferson CromartieRichard SlyszSUAThaddeus LucasThomasville
Categorii: Știrile zilei