Un contracandidat al lui Boris Johnson caută o alianţă pentru ca acesta să nu preia conducerea conservatorilor britanici

Publicat:

Doi dintre contracandidaţii lui Boris Johnson la preluarea conducerii conservatorilor britanici şi a guvernului de la Londra negociază o alianţă pentru ca acest susţinător al unui ”Brexit dur” să nu câştige cursa pentru succesiunea premierului Theresa May, a declarat miercuri Rory Stewart, unul dintre aceşti doi contracandidaţi, relatează agenţia Reuters, potrivit agerpres.

Boris Johnson a câştigat detaşat primele două runde de vot în cadrul Partidului Conservator pentru desemnarea viitorului lider al acestei formaţiuni, după ce Theresa May a demisionat în urma eşecului ei de a obţine în Camera Comunelor un vot favorabil acordului privind Brexitul pe care l-a negociat cu UE.


Citește și : Zece pescari malaezieni au fost răpiţi de islamiştii Abu Sayyaf

”Vorbim despre combinarea forţelor pentru că este clar că Boris intră în runda finală şi întrebarea este cine este cel mai bine plasat pentru a se confrunta cu Boris Johnson şi cine este cel mai bine plasat pentru a pune întrebările test ce trebuie puse”, a spus Rory Stewart la postul BBC.

În prezent ministru al dezvoltării internaţionale, acesta din urmă a obţinut în a doua rundă de vot cea mai semnificativă creştere a sprijinului din partea deputaţilor conservatori, după o campanie desfăşurată pe teren şi în social media. Unul dintre purtătorii săi de cuvânt a declarat că Rory Stewart discută cu ceilalţi candidaţi, pentru că la un moment dat ei vor trebui să-şi unească forţele împotriva lui Boris Johnson. ”Însă indiferent ce echipă formează, el vrea să o conducă”, pentru că ”el este singurul care are o şansă de a-l învinge pe Boris în runda finală şi care poate oferi alegerea cea mai clară”, a adăugat acelaşi purtător de cuvânt.

Cinci candidaţi rămân în cursa pentru succesiunea Theresei May, dintre care unul va fi eliminat miercuri la a treia rundă de vot la care iau parte cei 313 deputaţi conservatori. Alte două runde se vor desfăşura joi, în urma cărora vor rămâne în cursă cei doi finalişti. Apoi celor aproximativ 160.000 de membrii ai Partidului Conservator le va reveni sarcina de a-i departaja, după o campanie dusă la nivel naţional, votul lor fiind trimis prin corespondenţă. Partidul a anunţat că doreşte ca această ultimă etapă a alegerii viitorului premier să se încheie în săptămâna care începe cu 22 iulie. Prima reuniune de campanie este prevăzută să se desfăşoare pe 22 iunie.

Citește și : Preşedintele iranian acuză SUA de ‘crime împotriva umanităţii’

Fost ministru de externe în cabinetul Theresei May, Boris Johnson a demisionat din acest post în iulie 2018, criticând ceea ce considera a fi o abordare prea conciliantă a şefei guvernului în negocierile cu UE care a condus la amânarea Brexit-ului de două ori. El a declarat săptămâna trecută că Regatul Unit ”trebuie să iasă din UE pe 31 octombrie”, cu sau fără un acord.

Boris Johnson a primit miercuri sprijinul fostului ministru pentru Brexit, Dominic Raab, cel eliminat din cursă la a două rundă de vot desfăşurată marţi. Conform unui sondaj YouGov, Boris Johnson ar fi sprijinit de 39% din membrii Partidului Conservator.

Nu se ştie însă pe cine susţine în această cursă premierul demisionar Theresa May. Potrivit purtătorului său de cuvânt, ea nu a mărturisit acest lucru nimănui, nici măcar soţului ei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.