X

Un criminal în serie a fost transferat în Moldova din Rusia pentru a-și ispăși pedeapsa.’ A comis cele mai multe crime în apropierea șinelor de cale ferată’

Un criminal în serie a fost transferat în Moldova din Rusia pentru a-și ispăși pedeapsa.’ A comis cele mai multe crime în apropierea șinelor de cale ferată’

Serviciul Federal al Penitenciarelor (FSIN) din Rusia a negat informația senzațională că maniacul Ivan Prodan, cunoscut sub numele de „Ghoul Domodedovo”, a fost eliberat în Rusia, după ce a ispășit 25 de ani de închisoare.

Potrivit Serviciului Federal de Penitenciare, informația conform căreia Prodan a fost eliberat în luna aprilie a acestui an dintr-o unitate corecțională din Mordovia „nu corespunde realității”, scrie rtvi.com. Condamnatul din ianuarie 2010 a fost, prin hotărâre judecătorească, „transferat pentru a-și ispăși pedeapsa în continuare în țara a cărei cetățean – Republica Moldova”, a mai spus FSIN.

Presa a scris anterior că „ghoul Domodedovo” ar putea fi trecut în curând pe lista de urmăriți federali: ar fi fost eliberat dintr-o colonie din Mordovia pe 20 aprilie, dar nu a fost înregistrat la departamentul Ministerului Afacerilor Interne de la locul de şedere.

„Este un cățeluș în comparație cu mine, acest Chikatilo!” Ivan Prodan s-a născut în RSS Moldovenească la 13 august 1968, iar acum are 56 de ani. În 2001, a fost lansat filmul documentar „The Domodedovo Ghoul” din seria „Criminal Russia”, care spunea că Prodan este al unsprezecelea copil dintr-o familie săracă, unde tatăl „bea continuu” și își bătea soția și copiii. Potrivit filmului, din copilărie Prodan a fost atras de calea ferată, unde și-a căutat alinare. Ulterior, Prodan a comis cele mai multe crime în apropierea șinelor de cale ferată.

Potrivit Kommersant, în 2000, Prodan a fost reținut de poliției în martie 1999. Apoi, femeia care fusese jefuită de el a contactat departamentul de poliție al orașului Vidnoye de lângă Moscova, care l-a descris în detaliu pe criminal, apoi l-a identificat printre deținuți. La primul interogatoriu, Prodan nu numai că a mărturisit atacul, ci a vorbit pe larg și despre alte infracțiuni. Bărbatul a recunoscut că, din vara lui 1998 până în martie 1999, a jefuit aproximativ 20 de persoane și a ucis cel puțin cinci.

Prodan a comis crime în districtele Odintsovo și Leninsky din regiunea Moscovei. Pândea bărbații și femeile în gări, după care îi lovea în cap cu o bucată de țeavă în întuneric. Prodan le-a explicat anchetatorilor că ura femeile pentru că acestea ar fi refuzat adesea să-l anunţe. În același timp, Prodan avea o soție care i-a născut o fiică și pe care cândva „aproape a aruncat-o de la etajul șase” al apartamentului, s-a notat în problema Rusiei Criminale.

Documentarul mai spunea că atunci când interogatoriul l-a adus în discuție pe Andrei Chikatilo, unul dintre cei mai faimoși criminali în serie sovietici, Prodan a spus: „Da, este un cățeluș în comparație cu mine, acest Chikatilo al tău!” După ce medicii l-au recunoscut pe Prodan ca având „stăpânire limitată”, el a declarat că s-ar fi incriminat și își retrage toată mărturia, dar acest lucru nu l-a ajutat.

Tribunalul regional din Moscova l-a condamnat pe infractor la 25 de ani de închisoare într-o colonie de maximă securitate. Curtea Supremă a Rusiei a lăsat verdictul neschimbat.

Tags: criminalMoldovarusiaserietransferat
Categorii: SocialȘtirile zilei