X

Un criminal în serie, transferat în R.Moldova pentru a-și ispăși pedeapsa

Un criminal în serie, transferat în R.Moldova pentru a-și ispăși pedeapsa

Serviciul Federal al Penitenciarelor (FSIN) din Rusia a negat informația potrivit căreia criminalul în serie Ivan Prodan a fost eliberat, după ce a ispășit 25 de ani de închisoare, menționând că „nu corespunde realității”, scrie presa rusă.

Presa mai scrie că, încă din ianuarie 2010, prin hotărâre judecătorească, condamnatul a fost „transferat pentru a-și ispăși pedeapsa în continuare în țara al cărei cetățean este – Republica Moldova”, potrivit point.md.

Citește și: Kievul anunţă că vrea să oblige Moscova, prin ofensiva în Rusia, la negocieri ‘echitabile’

Presa a scris anterior că Ivan Prodan ar putea fi trecut în curând pe lista de urmăriți federali: acesta ar fi fost eliberat dintr-o colonie din Mordovia pe 20 aprilie, dar nu a fost înregistrat la departamentul Ministerului Afacerilor Interne de la locul său de ședere.

„Este un cățeluș în comparație cu mine, acest Chikatilo!”

Ivan Prodan s-a născut în RSS Moldovenească la 13 august 1968, iar acum are 56 de ani. În 2001, a fost lansat filmul documentar „The Domodedovo Ghoul” din seria „Criminal Russia”, care spunea că Prodan este al unsprezecelea copil dintr-o familie săracă, unde tatăl „bău continuu” și își bătea soția și copiii.

Potrivit filmului, din copilărie, Prodan a fost atras de calea ferată, unde și-a căutat alinare. Ulterior, Prodan a comis cele mai multe crime în apropierea șinelor de cale ferată.

După cum a raportat Kommersant în 2000, Prodan a căzut în mâinile poliției în martie 1999. Apoi, femeia care fusese jefuită de el, a contactat departamentul de poliție al orașului Vidnoye de lângă Moscova, și l-a descris în detaliu pe criminal, apoi l-a identificat printre deținuți.

La primul interogatoriu, Prodan nu numai că a mărturisit atacul, ci a vorbit în detaliu și despre alte infracțiuni. Bărbatul a recunoscut că, din vara lui 1998 până în martie 1999, a jefuit aproximativ 20 de persoane și a ucis cel puțin cinci.

Prodan a comis crime în districtele Odintsovo și Leninsky din regiunea Moscovei. Acesta pândea bărbați și femei în stare de ebrietate, apoi îi lovea în cap cu o bucată de țeavă. De la victimele sale, Prodan lua hainele, obiectele prețioase, iar pe femei le viola.

Citește și: 278 de secții de votare vor fi deschise în străinătate

Prodan le-a explicat anchetatorilor că ura femeile pentru că acestea ar fi refuzat adesea să facă cunoștință cu el. În același timp, Prodan avea o soție care i-a născut o fiică și pe care cândva „aproape a aruncat-o de la etajul șase” al apartamentului.

Documentarul mai spunea că atunci când, în timpul interogatoriului a fost adus în discuție Andrei Chikatilo, unul dintre cei mai faimoși criminali în serie sovietici, Prodan a spus: „Da, este un cățeluș în comparație cu mine, acest Chikatilo al tău!”

Ulterior, Prodan a fost condamnat la 25 de ani de închisoare, într-o colonie de maximă securitate.

 

Tags: criminal in serieMoldovarusia
Social