StiripesurseCultură și MediaDiverseUn cunoscut medic nutriționist anunță ce trebuie să mâncăm pentru a...

Un cunoscut medic nutriționist anunță ce trebuie să mâncăm pentru a ne asigura echilibrul intestinal

Publicat:

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a anunțat ce trebuie să mâncăm pentru a asigura echilibrul intestinal. Chefirul și untul sunt în fruntea listei. Problemele la nivel intestinal se pot manifesta sub forma de digestie dificilă, oboseală și infecții repetate, a avertizat medicul.

Mihaela Bilic a publicat un mesaj pe Facebook prin care explică modul în care apar și se manifestă problemele la nivel intestinal, potrivit stiripesurse.

Citește și: Stăuceni primește finanțare de la UE

„Digestie dificilă, oboseală, infecții repetate…cauza ar putea fi disbioza, un dezechilibru la nivel intestinal. Microbiota sau flora intestinală reprezintă ansamblul de bacterii, virusuri și alte microorganisme prezente în tubul digestiv. Compusă din 100.000 de miliarde de microorganisme din specii diferite microbiota are o greutate de aproape 2 kg la un adult. Ea participă activ la digestie, are rol esențial în imunitate, influențează echilibrul sistemului nervos și endocrin. Stresul, alimentația dezechilibrată, tratamentul cu antibiotice, infecțiile virale sau bacteriene pot altera echilibrul intestinal și apare disbioza. Cum se manifestă? Tulburări digestive cu balonare diaree sau constipație, infecții recidivante sau cronice, oboseală persistentă, afecțiuni ale pielii, modificări de apetit”, a explicat Mihaela Bilic.

Potrivit medicului, alimentația joacă un rol cheie, prea mult zahăr, grăsimi saturate și alimente ultra procesate afectând microbiota. Bilic a mai transmis că sunt trei categorii de nutrienți esențiali pentru microbiotă: probiotice, prebiotice și postbiotice.


Primele sunt alimentele fermentate, care conțin bacterii vii, iar rolul lor este să completeze și să regenereze coloniile bacteriene din intestin.

„De la iaurt și lapte bătut, la drojdie, bere, murături și borș, tot ce este obținut prin fermentație conține lactobacili și bifidobacterii, deci are efect probiotic. Kefirul este o băutură fermentată pe bază de lapte cu o concentrație de probiotice de 10 ori mai mare decât în iaurt: în iaurt avem 2-4 specii de bacterii și 1-5 miliarde fermenți activi, în timp ce Kefirul conține 20-40 specii de bacterii și 7-50 miliarde de fermenți activi. La capitolul legume lactato-fermentate varza murată este premiantă, alături de kimchi (varianta coreană de legume în saramură), miso (pasta de soia fermentată) și kombucha (ceai negru sau verde fermentat)”, a adăugat Mihaela Bilic.

Citeşte şi:  Trump SE ÎMPĂUNEAZĂ cu eliminarea lui al-Baghdadi în clipuri electorale

Prebioticele înseamnă hrana de care are nevoie flora intestinală, a mai arătat medicul nutriționist. Cele mai cunoscute prebiotice sunt fibrele și amidonul rezistent. Ele nu pot fi digerate, nu au rol nutritiv pentru organism, dar ajung în colon și hrănesc bacteriile benefice.

„Pastele făinoase, cartofii și orezul consumate după ce s-au răcit. Conțin amidon recristalizat care nu mai poate fi absorbit din intestin, dar este fermentat în colon de către microbiotă. Lintea și fasolea boabe conțin o categorie specială de fibre solubile cu efect prebiotic și impact pozitiv pe nivelul glicemiei și colesterolului din sânge. Pectinele din piersici, mere și caise sunt tot o categorie de fibre solubile care hrănesc microbiota. Astfel de pectine găsim și în căpșuni, morcov, dovlecel și cartof dulce. Fibrele insolubile din sparanghel, anghinare, ceapă, praz și banane verzi se numesc FOS, adică fructo-oligo-saharide și au rolul de a hrăni bacteriile benefice din intestin”, a scris Mihaela Bilic pe rețeaua de socializare.
Ea a mai anunțat că postbiotice înseamnă compușii activi care iau naștere din fermentarea alimentelor prebiotice.

Citește și: Eurostat: Emisiile de gaze cu efect de seră generate de economia UE au scăzut cu 0,4% în trimestrul doi din 2025

„Este vorba de acizi grași cu lanț scurt care acționează la nivelul intestinului, cel mai cunoscut fiind acidul butiric. Acesta reglează permeabilitatea intestinului și reduce trecerea de toxine, poluanți și bacterii nocive în circulația sangvină. Unde găsim postbiotice? În unt și grăsimea din produsele lactate. Pe lângă vitaminele A și D, calciu, acid linoleic și acizi grași antiinflamatori, laptele este unul din puținele alimente care conține butirat în mod natural”, a precizat Mihaela Bilic.

Citeşte şi:  David Sacks, numit coordonator pentru AI și criptomonede în administrația Trump

Concluzia medicului este următoarea: „Echilibru intestinal cu un trio inedit: Kefir, unt și banane verzi”.

URMĂREȘTE-NE PE:

stiripesurseMD

CITESTE SI

Fiica transgender a lui Chester Bennington își ia rămas-bun de la identitatea trecută într-un poem

Draven Bennington, fiica transgender a regretatului solist Linkin Park, Chester Bennington, a publicat un poem emoționant în care își „desprinde” identitatea de gen din...

Animalele pot manifesta trăsături similare cu ADHD-ul sau autismul, potrivit unui expert

Oamenii sunt din ce în ce mai conștienți de neurodiversitate, iar diagnostice precum autismul și ADHD devin din ce în ce mai frecvente. Oamenii...

O activitate zilnică de 10 minute reduce riscul de demență

Un expert în îngrijirea sănătății a dezvăluit că o anumită activitate zilnică de 10 minute ar putea ajuta la reducerea riscului de demență. Ajută...

Un tablou rar de Gustav Klimt, vândut la licitație pentru suma record de 236,4 milioane de dolari

Tabloul „Portrait of Elisabeth Lederer”, realizat de Gustav Klimt în ultimii ani ai vieții sale, a devenit miercuri cea mai scumpă lucrare de artă...

ȘTIRIPESURSE.RO

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.