X

Un dealer de artă franco-italian, inculpat în Franţa pentru trafic cu tablouri false

Colecţionarul de artă franco-italian Giuliano Ruffini, căutat de justiţia franceză pentru trafic cu tablouri false, copii ale unor opere create de mari maeştri, a fost pus sub acuzare la jumătatea lunii decembrie la Paris, a aflat miercuri agenţia de presă AFP care citează surse judiciare, potrivit agerpres.

Potrivit sursei, care confirmă informaţiile publicate de The Art Newspaper, Ruffini a fost inculpat la 16 decembrie pentru tentativă de fraudă, spălare de bani în formă agravată, înşelăciune şi fraudă în formă organizată. El a fost plasat în arest la domiciliu sub supraveghere electronică, potrivit aceleiaşi surse.

Citeşte şi: Deputaţii ruşi înăspresc pedepsele cu închisoarea pentru ‘sabotori’ – Black News

Giuliano Ruffini, în vârstă de 77 de ani, este bănuit că a înşelat muzee, case de licitaţii şi persoane fizice, cărora le-a vândut tablouri prezentate drept lucrări ale marilor maeştri, dar care s-au dovedit a fi falsuri.

El s-a predat la jumătatea lunii noiembrie poliţiei din Castelnovo ne’ Monti, în provincia Reggio Emilia situată în centrul Italiei, a declarat avocatul său, Paul Le Fevre, într-un comunicat. Potrivit presei italiene, Giuliano Ruffini, care locuieşte în apropiere, a fost reţinut.

“Domnul Ruffini contestă toate faptele de care este acuzat şi denunţă o anchetă părtinitoare fondată pe baze juridice extrem de precare”, a reacţionat miercuri avocatul său la solicitarea AFP.

“Este surprins că toate expertizele judiciare care au constatat absenţa autenticităţii operelor în litigiu au fost efectuate de acelaşi expert şi nu au ţinut cont de numeroasele expertize care au constatat autenticitatea operelor în cauză”, a adăugat avocatul.

Arestarea lui Giuliano Ruffini a avut loc după un maraton judiciar de câţiva ani pentru obţinerea extrădarea sa în Franţa, după deschiderea unei anchete în 2014 şi emiterea, cinci ani mai târziu, a unui mandat european de arestare.

Un tribunal din Milano şi-a dat acceptul, în urmă cu doi ani, ca Ruffini să fie predat justiţiei franceze pentru a fi pus sub acuzare pentru fraudă şi falsificare, însă transferul său a fost suspendat în aşteptarea finalizării unei proceduri judiciare paralele în Italia pentru evaziune fiscală. În luna mai, Ruffini a fost achitat în procesul pentru evaziune fiscală.

Citește și: Bulgaria a exportat arme în valoare de 2,3 miliarde euro în perioada ianuarie-august

Cunoscut în lumea artei, Ruffini a vândut zeci de tablouri începând din anii 1990, printre care opere atribuite marilor maeştri din istoria picturii precum El Greco, către muzee europene de prestigiu, inclusiv Luvru din Paris, de multe ori prin intermediul unor intermediari.

Tablourile comercializate de el au atras, de asemenea, cumpărători bogaţi, precum prinţul de Liechtenstein, care a achiziţionat un fals după o pictură de Lucas Cranach cel Bătrân, care o înfăţişează pe Venus, în schimbul sumei de şapte milioane de euro (7,24 milioane de dolari).

Tags: Castelnovo ne' MontifrantaGiuliano RuffiniitaliaLucas Cranach cel BătrânLuvruMilanoparisprinţul de LiechtensteinReggio Emiliatablouri false
Categorii: Știrile zilei