Un delfin atacă înotătorii de pe o plajă din Japonia. Specialiștii spun că agresează pentru că este ‘frustrat sexual’

Publicat:

Un delfin atacă înotătorii de pe o plajă din Japonia. Specialiștii spun că agresează pentru că este ‘frustrat sexual’

Recent, plajele din prefectura japoneză Fukui a fost nevoită să ia măsuri după o serie de atacuri ale delfinilor asupra înotătorilor, anunță La Reppublica. Până la 26 august, 18 persoane au fost rănite numai în acest an, numărul total al victimelor ajungând la 29 în ultimii trei ani, incidentele variind de la mușcături de mâini la fracturi osoase.

O situație neobișnuită, care i-a determinat pe experți să investigheze cauzele din spatele acestui comportament neobișnuit al unei specii considerate adesea prietenoasă și jucăușă, potrivit stiripesurse.


Citește și: Crește nemulțumirea rușilor. Putin nu a mai fost așa de puțin popular de la mobilizarea parțială din 2022

Cercetătorii cred că principalul atacator este un delfin indo-pacific mascul și că face acest lucru pentru că este singur. Nu pentru că nu are destui prieteni, ci pentru că și-ar dori o parteneră cu care să se împerecheze, dar până acum nu a găsit una. Ceea ce l-a făcut să fie „frustrat sexual”.

Potrivit lui Tadamichi Morisaka, ecologist al delfinilor de la Universitatea din Kyoto, intervievat de Nature, prima supărare este că noi, oamenii, tindem să „idealizăm prea mult delfinii ca fiind animale exclusiv pașnice. Deși sunt cunoscuți pentru natura lor curioasă și jucăușă, ei sunt totuși prădători marini cu un comportament complex, capabili de reacții agresive atunci când sunt stresați sau amenințați”, precizează specialistul.

Există mai multe teorii cu privire la ceea ce determină delfinii să atace oamenii. Invazia habitatului lor natural, plajele supraaglomerate și bărcile în continuă mișcare pot determina delfinii să reacționeze agresiv, percepând oamenii drept o amenințare. Delfinii sunt cunoscuți pentru curiozitatea lor și pot vedea interacțiunea cu înotătorii ca pe un joc. Cu toate acestea, ceea ce este un comportament jucăuș pentru ei, cum ar fi mușcatul sau împingerea, poate fi cu ușurință periculos pentru oameni din cauza forței lor fizice. Un alt lucru de care trebuie să fim conștienți este că delfinii solitari pot dezvolta un comportament neobișnuit. Departe de grupurile lor sociale, ei pot căuta interacțiuni cu oamenii, care uneori se transformă în incidente periculoase.

De aici și ideea că intensificarea atacurilor în prefectura Fukui ar putea fi legată de factori sexuali. Simon Allen de la Shark Bay Dolphin Research, Australia, a declarat că delfinii își pot exprima socialitatea în moduri fizice care, deși normale în rândul lor, pot fi periculoase pentru oameni. „Ca și în cazul oamenilor și al altor animale sociale, fluctuațiile hormonale, frustrarea sexuală sau dorința de dominație ar putea determina un delfin să rănească oamenii în timpul interacțiunii.”

Citește și: Vladimir Zelenski: Ucraina are ”nevoie de o nouă energie” după doi ani şi jumătate de război cu Rusia

Ryoichi Matsubara, directorul Centrului Echizen Matsushima din Fukui, care a fost martor la unele dintre atacuri și care nu are nicio îndoială că acestea sunt „legate de comportamentul reproductiv”, a confirmat că delfinul responsabil de atacuri este probabil „singur și frustrat sexual”.

Ca răspuns la această situație de urgență, autoritățile locale au redus orele de scăldat, au instalat indicatoare și au distribuit pliante care îi avertizează pe turiști să evite contactul apropiat cu delfinii. De asemenea, au fost instalate dispozitive acustice subacvatice care emit sunete de înaltă frecvență pentru a ține delfinii departe de plaje. Cu toate acestea, Morisaka și-a exprimat îngrijorarea. „Aceste dispozitive ar putea deveni ineficiente în timp, deoarece delfinii s-ar putea obișnui cu zgomotele. Un sistem de ecolocație care poate detecta prezența delfinilor și avertizează scăldătorii să iasă din apă ar fi mai eficient: dacă nu găsesc oameni cu care să interacționeze, delfinii și-ar putea pierde interesul pentru plaje și ar reveni la comportamentul lor normal.”

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Președinta Maia Sandu a participat la evenimentul de celebrare a 60 de ani de activitate a Universității Tehnice a Moldovei

Președinta Maia Sandu a participat la evenimentul de celebrare a 60 de ani de activitate a Universității Tehnice a Moldovei Șefa statului i-a felicitat astăzi...

Cum a devenit Ciprul o colonie a Rusiei în UE (Analiză NEXTA)

Cum a devenit Ciprul o colonie a Rusiei în UE (Analiză NEXTA) În ultimele decenii, Cipru a devenit un pilon al influenței Rusiei în Europa,...

Salvatorii atenționează oamenii despre riscul intoxicării în procesul de fermentare a vinului

Salvatorii atenționează oamenii despre riscul intoxicării în procesul de fermentare a vinului Inspectoratul General pentru Situații de Urgență vine cu recomandări și atenționări în adresa...

Rusia a pus cartele SIM în dronele Shahed pentru a utiliza rețeaua de telefonie mobilă a Ucrainei pentru atacuri

Rusia a pus cartele SIM în dronele Shahed pentru a utiliza rețeaua de telefonie mobilă a Ucrainei pentru atacuri Rusia și-a echipat dronele de atac...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.