X

Un deputat al principalului partid de opoziție din Grecia depune plângere pentru tentativă de piraterie telefonică

Un deputat al principalului partid de opoziție din Grecia a depus vineri o plângere la procurorul instanței supreme în legătură cu posibile încercări repetate de a i se infecta telefonul mobil cu malware-ul Predator, cel mai recent incident dintr-un scandal de interceptare telefonică, scrie Reuters, informează mediafax.

Luna trecută, legislatorii greci au votat în favoarea înființării unei comisii de anchetă pentru a investiga ascultarea telefonică a unui lider politic din opoziție, ceea ce l-a determinat pe premierul Kyriakos Mitsotakis să îl demită pe șeful serviciului de informații al țării (EYP).

Citește și :  Regina Elisabeta a ll- a a murit

Scandalul legat de interceptarea convorbirilor telefonice ale lui Nikos Androulakis, liderul partidului socialist PASOK, al treilea partid politic ca mărime din Grecia, l-a pus pe jar pe premierul conservator care a pus sub controlul său EYP.

Vineri, Christos Spirtzis, un fost ministru și un apropiat al liderului partidului SYRIZA, Alexis Tsipras, a declarat că în noiembrie anul trecut au avut loc două încercări de piratare a telefonului său prin intermediul unor mesaje text suspecte care îl îndemnau să dea click pe link-uri.

„Parcurgând o serie de mesaje text pe care le-am primit în trecut, am identificat șase care păreau suspecte și am apelat la experți în telecomunicații care mi-au spus că două dintre ele aveau legătură cu Predator. Acest lucru m-a determinat să depun plângerea”, a declarat Spirtzis pentru Reuters.

El le-a spus reporterilor că cel de-al doilea mesaj text care i-a fost trimis era același cu cel trimis unui jurnalist și lui Androulakis.

„Aceste trei SMS-uri au fost trimise de același centru … fie direct, fie prin intermediul unor terțe părți”, a declarat el în fața Curții Supreme.

„Câți alți legislatori, politicieni și jurnaliști ați ascultat telefonic, domnule Mitsotakis?”, a întrebat Spirtzis, adresându-se reporterilor în afara tribunalului.

Guvernul a respins demersul lui Spirtzis ca fiind un „spectacol ieftin” și a declarat că a fost o „coincidență diabolică” faptul că a decis să depună plângerea în aceeași zi în care Mitsotakis se deplasa la Salonic pentru un discurs economic anual.

Citește și :  Regina Elisabeta a ll- a a murit

Mitsotakis, care trebuie să organizeze alegeri până cel târziu în iunie anul viitor, a declarat că ascultarea telefoanelor liderului opoziției, Androulakis, de către serviciul de informații EYP a fost o operațiune legală, dar „inacceptabilă din punct de vedere politic”.

„Problema programelor malware care ascultă telefoanele mobile a ieșit în evidență în urmă cu cinci ani. Este globală și trebuie să găsim măsuri eficiente de contracarare a acestei amenințări”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Giannis Oikonomou.

Tags: EYPgreciamalwareopozitiepredator
Categorii: Diaspora