Un deţinut arab israelian, devenit un simbol printre palestinieni, a fost eliberat după 40 de ani în închisoare

Publicat:

Un arab israelian, Karim Younis, închis timp de 40 de ani în Israel pentru uciderea unui soldat, a fost eliberat joi şi întâmpinat de o mulţime în oraşul său natal Ara, relatează AFP, potrivit agerpres.  

Karim Younis, acum în vârstă de 64 de ani, a devenit un simbol printre palestinieni după ce a petrecut 40 de ani în închisoare, perioada cea mai lungă pentru un deţinut în Israel, potrivit unor surse palestiniene.


Citește și : La doi ani după asaltul asupra Capitoliului, poliţia caută în continuare 350 de suspecţi

Arabii israelieni sunt descendenţii palestinienilor rămaşi pe pământurile lor după crearea statului Israel în 1948. Ei reprezintă acum aproape 20% din populaţie.

Purtând tradiţionala eşarfă keffieh alb-neagră palestiniană pe umeri şi agitând un steag palestinian, fostul deţinut a fost întâmpinat de apropiaţi şi de alte sute de persoane la Ara.

‘Fiecare istorie a unui prizonier este istoria unui întreg popor şi sunt mândru să fac parte dintre cei care s-au sacrificat pentru Palestina’, a declarat Younis, membru al partidului laic Fatah al preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas.

Karim Younis a fos eliberat în cursul dimineţii din închisoarea Hadarim (nord), potrivit Clubului deţinuţilor palestinieni.

El fusese arestat în 1983 împreună cu vărul său Maher Younis pentru moartea soldatului Avraham Bromberg, care făcea autostopul în Golan, platou sirian ocupat şi anexat de Israel.

Marţi, noul ministru de interne israelian Arie Dery a declarat că vrea să le revoce celor doi veri cetăţenia israeliană, o dispoziţie totuşi ilegală în Israel.

‘Nu se poate ca aceşti oameni să continue să deţină cetăţenia israeliană şi revocarea acesteia va fi un mesaj important pentru cei care au devenit simboluri pentru actele lor teroriste’, a spus ministrul.

Karim Younis nu deţine o altă naţionalitate, a precizat pentru AFP avocatul său, Ghaid Qassem.

Citește și : Secretarul general al NATO se teme de Rusia: ‘Este periculos să o subestimăm’

Younis a făcut parte dintr-un grup de deţinuţi palestinieni care trebuiau să fie eliberaţi în 2013, în cadrul unor negocieri de pace israeliano-palestiniene purtate sub egida secretarului de stat american John Kerry, însă Israelul a refuzat în cele din urmă eliberarea lor, iar discuţiile au fost suspendate ulterior.

În 2017, Younis a fost numit membru al Comitetului central al Fatah al preşedintelui Abbas.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.