X

Un deţinut de la Guantanamo a fost repatriat în Arabia Saudită

Un deţinut din închisoarea militară de la Guantanamo, Cuba, acuzat că a încercat să ia parte la atentatele de la 1 septembrie 2001, a fost repatriat în Arabia Saudită, a anunţat luni Pentagonul, potrivit France Presse, Reuters şi agerpres.

‘La 4 februarie 2022, secretarul apărării (Lloyd) Austin a notificat Congresul despre intenţia sa de repatriere a lui Mohammed al-Qahtani în Arabia Saudită. În colaborare cu partenerii noştri saudiţi, am îndeplinit condiţiile cerute pentru un transfer securizat’, a comunicat Pentagonul.

Citeşte şi: Zelenski retrage forţele de menţinere a păcii ucrainene din toată lumea – Black News

‘Statele Unite apreciază voinţa Arabiei Saudite şi a altor parteneri de a susţine eforturile americane continue pentru a reduce printr-un proces precis şi deliberat populaţia carcerală şi în final a închide facilitatea de la Guantanamo’, adaugă comunicatul.

Mohammed al-Qahtani a fost acuzat că a fost al 20-lea pirat al aerului care ar fi trebuit să participe la atentatele de la 11 septembrie.

Conform unui profil publicat de Pentagon, al-Qahtani a fost antrenat de reţeaua al-Qaida şi a încercat fără succes să intre în SUA la 4 august 2001, pentru a lua parte la atentate.

Capturat în Afganistan în decembrie 2001, el a fost unul dintre primii prizonieri transferaţi la Guantanamo în ianuarie 2002.

Comisia de revizuire de la Guantanamo a stabilit în iunie 2021 că menţinerea lui în detenţie ‘nu mai era necesară’ pentru a proteja securitatea Statelor Unite de o ‘ameninţare serioasă’, a amintit comunicatul Pentagonului.

Comisia a ţinut cont mai ales de ‘sănătatea mintală foarte precară a deţinutului’, de ‘sprijinul familial de care ar putea beneficia’ şi de ‘calitatea’ îngrijirilor pe care le-ar primi în ţara sa.

Citeşte şi: Putin trimite recruţi sau rezervişti în Ucraina – Black News

Torturile la care a fost supus Mohammed al-Qahtani au fost documentate pe larg: regim de izolare prelungit, privarea de somn sau umiliri legate de religia sa.

În total, la Guantanamo se mai află 38 de deţinuţi, dintre care 19 sunt eligibili pentru un transfer, şapte sunt eligibili pentru a le fi examinat dosarul de către Comisia de revizuire, iar alţi zece, printre care prezumtivul creier al atentatelor din 2001, Khalid Sheikh Mohammed, zis ‘KSM’, sunt în aşteptarea unei judecăţi de către o comisie militară.

Tags: Al QaidaArabia sauditaCubaGuantanamoKhalid Sheikh MohammedLloyd AustinMohammed al-Qahtani
Categorii: Știrile zilei