X

Un diplomat belarus, rănit într-o agresiune în apropierea ambasadei de la Londra

Diplomaţia belarusă a denunţat luni agresiunea asupra unora dintre reprezentanţii săi diplomatici, dintre care unul a fost rănit, în apropiere de ambasada sa de la Londra, în Marea Britanie, afirmând că suspecţii sunt opozanţi ai regimului, relatează AFP, potrivit agerpres

În Belarus se derulează o amplă represiune împotriva vocilor care critică puterea lui Aleksandr Lukaşenko de la realegerea acestuia ca preşedinte în august 2020. Ca reacţie, Occidentul, în special Marea Britanie, Uniunea Europeană şi SUA, au înmulţit sancţiunile împotriva Minskului.

Citește și : Proteste la Barcelona împotriva extinderii limbii spaniole în şcolile din Catalonia

Ministerul belarus al Afacerilor Externe a transmis că ambasada Londrei a fost avariată duminică, apoi că diplomaţi au fost “atacaţi fizic” de “fanatici” care se opun regimului de la Minsk.

Potrivit sursei citate, unul dintre diplomaţi are o fractură de nas, un traumatism cranian uşor şi un dinte spart.

“Însărcinatul cu afaceri al Marii Britanii a fost convocat la Ministerul de Externe al Belarusului şi i-a fost transmis un protest ferm şi i s-a cerut o anchetă minuţioasă asupra incidentului”, a adăugat diplomaţia belarusă, care a mai precizat că poliţia britanică a arestat suspecţi.

Atacul “demonstrează elocvent adevărata faţă şi metodele acestor fanatici pe care Occidentul încearcă să îi prezinte drept manifestanţi paşnici”, a acuzat Ministerul belarus al Afacerilor Externe.

Poliţia de la Londra, contactată de AFP, a spus că un bărbat a fost arestat şi că “investigaţiile continuă”.

Potrivit unui diplomat belarus, martor al faptelor, Andrei Miskevici, citat de agenţia de presă de stat Belta, ambasada a fost atacată cu ouă după o manifestaţie paşnică a opoziţiei.

Venit să constate pagubele, consulul “a fost atacat de un grup de patru bărbaţi şi o femeie”.

Citește și : NATO vrea să desfăşoare o prezenţă militară în România şi Bulgaria în contextul tensiunilor cu Rusia

Belarusul a reprimat orice formă de contestare după ce s-a confruntat cu manifestaţii de amploare istorică în vara şi toamna lui 2020.

Ulterior, relaţiile cu statele europene au devenit extrem de tensionate.

În cel mai recent episod, ţările occidentale acuză Belarusul că a orchestrat afluxul la frontierele UE a mii de migranţi, ca răzbunare pentru sancţiunile europene.

Tags: londramarea britanieSUAuniunea europeana
Categorii: Diaspora