Un echipaj exclusiv privat de pe ISS, care a inclus prima femeie arabă ajunsă pe orbită, a revenit pe Terra

Publicat:

Un echipaj exclusiv privat, format din doi astronauţi americani şi doi saudiţi, inclusiv prima femeie arabă care a ajuns pe orbită, a amerizat în siguranţă în largul coastelor Floridei în noaptea de marţi spre miercuri, la finalul unei misiuni de opt zile de cercetări ştiinţifice desfăşurate la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), potrivit Reuters, scrie agerpres

Capsula Crew Dragon a companiei SpaceX, la bordul căreia s-au aflat astronauţii, a amerizat în Golful Mexic în largul coastelor oraşului Panama City din Florida, la finalul unui zbor de întoarcere pe Terra care a durat 12 ore.


Citește și :   NATO va suplimenta efectivele suplimentare ale KFOR în Kosovo

Revenirea pe Terra a fost transmisă în direct online de SpaceX şi de compania care a organizat misiunea, Axiom Space.

Aceasta a fost cea de-a doua misiune pe ISS organizată, echipată şi pregătită exclusiv prin finanţare privată de Axiom Space, o companie înfiinţată în urmă cu şapte ani, cu sediul în Houston şi condusă de un fost director de programe pentru ISS de la NASA.

Echipajul Axiom 2 a fost condus de Peggy Whitson, o fostă astronaută NASA, în vârstă de 63 de ani, care deţine recordul în State Unite pentru cea mai îndelungată perioadă petrecută pe orbită – 665 de zile în spaţiu de-a lungul a trei misiuni de durată pe ISS, care au inclus şi 10 ieşiri extravehiculare. În prezent, ea este directoarea departamentului pentru zboruri cu echipaj uman în cadrul companiei Axiom Space.

”A fost o călătorie fenomenală. Ne-a plăcut foarte mult”, a transmis prin radio Peggy Whitson către turnul de control, la câteva momente după amerizare.

Pilotul misiunii Axiom-2 a fost John Shoffner, de 67 de ani, aviator, pilot de maşini de curse şi investitor din Alaska.

Echipajul a fost completat – în calitate de specialişti ai misiunii – de primii doi astronauţi din Arabia Saudită care au zburat la bordul unei rachete private: Ali Alqarni, de 31 de ani, pilot de vânătoare în cadrul Forţelor Aeriene Regale Saudite, şi Rayyanah Barnawi, de 34 de ani, o cercetătoare în biomedicină, specializată în celulele stem.

Rayyanah Barnawi este prima femeie din lumea arabă care a ajuns pe orbita terestră şi prima femeie saudită care a zburat în spaţiu, o realizare care vine la doar cinci ani după ce femeile din acest regat din regiunea Golfului Persic au obţinut dreptul de a conduce automobile, în iunie 2018.

În august 2022, Sara Sabry a devenit prima femeie arabă şi primul cetăţean egiptean care a zburat în spaţiu într-o călătorie suborbitală de scurtă durată, operată de compania de turism spaţial deţinută de Jeff Bezos, Blue Origin.

Prezenţa pe ISS a lui Alqarni şi Barnawi s-a suprapus cu cea a lui Sultan Alneyadi, un membru din Emiratele Arabe Unite al Expedition-69 pe ISS, marcând prima perioadă din istorie când trei astronauţi din lumea arabă s-au aflat simultan la bordul staţiei spaţiale.

Misiunea Axiom 2, lansată pe 21 mai, este cea mai recentă dintr-o serie de expediţii spaţiale finanţate din capital privat şi de pasageri bogaţi şi nu din banii contribuabililor americani, în contextul în care NASA intenţionează să extindă accesul comercial pe orbita joasă a Terrei.

Axiom, care a trimis prima sa misiune formată din patru astronauţi pe ISS în aprilie 2022, a semnat de asemenea un contract cu Agenţia spaţială americană pentru construcţia primei anexe comerciale a laboratorului orbital.

Citește și : Ucraina cere Comisiei Europene revenirea la liberalizarea completă a importurilor de cereale ucrainene în UE

Compania SpaceX, cu sediul în California, înfiinţată de patronul Twitter şi CEO-ul Tesla Inc, Elon Musk, a furnizat racheta Falcon 9 şi capsula care au transportat echipajul Axiom către şi dinspre orbită, ocupându-se în acelaşi timp şi de monitorizarea zborului.

NASA a pus la dispoziţie baza sa de lansare de la Kennedy Space Center din Cape Canaveral, Florida, şi şi-a asumat responsabilitatea pentru echipajul Axiom pe timpul prezenţei acestuia la bordul staţiei spaţiale, care orbitează la circa 400 de kilometri deasupra Terrei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mihai Popșoi nu exclude noi expulzări ale diplomaților ruși

Mihai Popșoi nu exclude noi expulzări ale diplomaților ruși Dacă Moscova va continua acțiuni în detrimentul interesului național al R. Moldova, ar putea avea loc...

Ultimul atelier de lucru în cadrul exercițiului Regex 2024 va începe săptămâna viitoare

Ultimul atelier de lucru în cadrul exercițiului Regex 2024 va începe săptămâna viitoare Cel de-al patrulea atelier de lucru din cadrul exercițiului regional de stat...

Mai mulți pui de barză aflați în pericol au fost salvați

Mai mulți pui de barză aflați în pericol au fost salvați Mai mulți pui de barză aflați în pericol au fost salvați de inspectorii de...

Reguli noi la importurile din UE la miere și produse apicole

Reguli noi la importurile din UE la miere și produse apicole Crescătorii de albine, centrele de colectare și procesatorii din Ucraina au fost informați de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.