Un echipaj rusesc, incluzând un regizor şi o actriţă, a andocat la ISS pentru realizarea primului film în spaţiu

Publicat:

O capsulă Soyuz având la bord o actriţă şi un regizor din Rusia care vor realiza primul lungmetraj turnat în spaţiu, devansând un proiect american concurent, a andocat marţi la Staţia Spaţială Internaţională, informează AFP, potrivit agerpres.  

După o serie de verificări, actriţa Iulia Peresild, în vârstă de 37 de ani, şi regizorul Klim Shipenko, de 38 de ani, vor urca la bordul staţiei orbitale în jurul orei 14:00 GMT pentru a începe turnarea filmului lor, înaintea unui proiect american cu Tom Cruise.


Citește și : Fosta secretară dintr-un lagăr nazist, care fugise de instanţă, a fost repusă în libertate

Într-un context marcat de tensiuni între Rusia şi Statele Unite, această aventură cinematografică fără precedent capătă, de asemenea, aspectul unei noi curse în explorarea spaţială, la 60 de ani după ce URSS a trimis primul om în spaţiu, pe Iuri Gagarin.

Racheta care i-a transportat pe cei doi neofiţi în spaţiu, alături de cosmonautul veteran Anton Shkaplerov, a andocat la ISS la ora 12:22 GMT, la mai mult de trei ore după ce a decolat de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan.

“Spaţiul este o zonă în care suntem pionieri şi în care ne menţinem încă o poziţie foarte solidă”, a declarat marţi reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, comentând lansarea.

“Concurenţa este evidentă, dar într-un sens pozitiv”, a adăugat el.

Regizorul şi actriţa, care urmează să revină pe Pământ la data de 17 octombrie, vor avea la dispoziţie 12 zile pentru a turna filmul cu titlul provizoriu ”The challenge” (“Provocarea”). Acesta va avea în prim-plan un medic chirurg cu misiunea de a salva un cosmonaut.

Această iniţiativă vine în contextul goanei non-ştiinţifice în spaţiu, odata cu creşterea în ultimele luni a numărului zborurilor de agrement, precum cele ale miliardarilor Richard Branson din Marea Britanie şi Jeff Bezos din Statele Unite.

Luni, o companie fondată de acesta din urmă, Blue Origin, a anunţat că actorul canadian William Shatner, care a jucat rolul căpitanul Kirk în serialul cult “Star Trek”, va călători în spaţiu săptămâna viitoare, la vârsta de 90 de ani.

Sectorul spaţial rus, mândria Moscovei în perioada sovietică, în special odată cu plasarea pe orbită a primului satelit, a primului animal, a primul bărbat, apoi a primei femei, este în prezent marcat de probleme.

Pentru agenţia spaţială Roscosmos, filmul ar trebui să restabilească luciul unui blazon pătat de scandaluri de corupţie, defecţiuni în serie şi pierderea monopolului lucrativ al zborurilor cu echipaj către ISS, odată cu intrarea în scenă a companiei Space X deţinută de Elon Musk.

Agenţia rusă speră să “triumfe asupra NASA şi Space X” şi “să distragă atenţia de la problemele sale”, a declarat politologul Konstantin Kalatchev pentru AFP.

Imaginile au însoţit întotdeauna misiunile în spaţiu, de la primii paşi pe Lună, în 1969, până la mesajele publicate pe reţelele sociale de astronautul francez Thomas Pesquet, însă un lungmetraj de ficţiune nu a fost niciodată filmat pe orbita terestră.

Cei doi călători spaţiali au urmat un antrenament accelerat pentru a învăţa să reziste la acceleraţia violentă din timpul lansării sau să se mişte în condiţii de gravitaţie zero.

“A fost dificil din punct de vedere psihologic, fizic şi emoţional”, a recunoscut luni Iulia Peressild, care a fost selectată din aproximativ 3.000 de candidaţi care au aplicat pentru a juca rolul principal.

Fideli unei tradiţii a cosmonauţilor ruşi, actriţa şi regizorul au vizionat duminică la filmul “Soarele alb al deşertului”, un film sovietic din 1970.

Echipajul Soyuz se va alătura micii comunităţi care locuieşte în prezent la bordul ISS, inclusiv doi cosmonauţi ruşi care, împreună cu Shkaplerov, vor apărea în film ca figuranţi.

Semn al importanţei acestui proiect pentru Moscova, producătorii sunt numele grele: Dmitri Rogozin, directorul Roscosmos şi fost viceprim-ministru, şi Konstantin Ernst, directorul canalului de televiziune Pervîi Kanal.

Citește și : Inundaţiile fac RAVAGII în Uganda! Peste 1.900 de oameni au rămas fără adăpost

Pe lângă acest film, Roscosmos îşi propune să transporte în curând un miliardar japonez la bordul ISS, pentru a nu rămâne în urmă în ceea ce priveşte activitatea de turism spaţial.

Printre celelalte ambiţii ale Rusiei figurează o staţie spaţială exclusiv rusă şi o staţie ruso-chineză pe orbită, chiar şi pe Lună, Moscova luând decizia de a trânti uşa unui proiect selenar al Washingtonului considerat prea american. Însă, niciunul dintre aceste proiecte nu are un buget sau un calendar precis.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.