Un episcop vorbeşte despre interdicția primită de ÎPS Vladimir în Ucraina

Publicat:

Un episcop vorbeşte despre interdicția primită de ÎPS Vladimir în Ucraina

Afirmația parohului Pavel Borșevschi despre faptul că Înalt Prea Sfințitul Vladimir ar fi persona non grata în Ucraina, dat fiind calitatea lui de membru al sinodului Bisericii Ortodoxe Ruse, este „la nivel de zvonuri”. Declarația a fost făcută de episcopul Ioan Moșneguțu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei.

Contactat de echipa ZGD, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei a menționat că Mitropolitul Vladimir nu a mai vizitat Ucraina încă înainte de perioada pandemiei și nimeni nu l-a anunțat în scris și nici măcar verbal, că ar avea interdicție de călătorie în Ucraina.


Citeşte şi: MITROPOLIA MOLDOVEI condusă de Vladimir – STRUCTURĂ DE OCUPAȚIE A FEDERAȚIEI RUSE – Stiripesurse.md

„S-a zvonit că, în cazul în care ar pleca în Ucraina, ar avea anumite probleme. Au fost întotdeauna la nivel de zvonuri aceste informații”, a mai adăugat Ioan Moșneguțu.

De asemenea, purtătorul de cuvânt a confirmat faptul că mormântul părinților Mitropolitului Chișinăului și al Întregii Moldove Vladimir se află în Ucraina, însă „nu a mers în această perioadă acasă din varii motive”.

Parohul Bisericii „Sfântul Dumitru” din Capitală, Pavel Borșevschi a declarat în cadrul unei emisiuni că Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove Vladimir nu poate intra pe teritoriul Ucrainei, fiind declarat persona non grata după declanșarea războiului din țara vecină.

Un episcop vorbeşte despre interdicția primită de ÎPS Vladimir în Ucraina

De asemenea, amintim că reprezentanții Mitropoliei Moldovei au declarat după adunarea protopopilor și stareților de mănăstiri subordonați mitropolitului Moldovei că Biserica Ortodoxă din R. Moldova își păstrează statutul actual.

Asta după ce, pe 5 septembrie, Mitropolitul Vladimir a expediat o scrisoare foarte dură Patriarhului Kirill, în care a afirmat că „lumea rusă” este străină valorilor naționale ale moldovenilor, care au rădăcini latine și se îndepărtează de Biserica Rusă, care blagoslovește războiul de invazie al lui Putin în Ucraina.

Un episcop vorbeşte despre interdicția primită de ÎPS Vladimir în Ucraina

Ulterior, deputatul PAS Oazu Nantoi a venit cu o reacție și a spus că „trebuie să constatăm că în această scrisoare sunt aduse suficiente argumente, inclusiv faptul că procesele obiective din R. Moldova dictează înstrăinarea tot mai profundă a credincioșilor în raport cu pretinsele antivalori ale lumii ruse”.

Convocat pentru prima dată după scrisoarea dură a Mitropolitului Vladimir în adresa Patriarhului Kirill, Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova nu a luat nicio decizie ce ar sugera o eventuală despărțire de biserica rusă.

De menționat că, până la acest moment, peste 60 de preoți din Moldova au trecut la Mitropolia Basarabiei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

La summitul OCS de la Shanghai, Putin şi-a reiterat planul de pace în Ucraina, sinonim cu ‘capitulare’ Kievului

La summitul OCS de la Shanghai, Putin şi-a reiterat planul de pace în Ucraina, sinonim cu 'capitulare' Kievului Rusia este gata să ia în considerare...

Un mort şi trei răniţi într-un atac rusesc asupra unei instalaţii de gaze în regiunea ucraineană Poltava

Un mort şi trei răniţi într-un atac rusesc asupra unei instalaţii de gaze în regiunea ucraineană Poltava Un atac cu rachete al forţelor armate ruse...

Wizz Air va lansa alte trei curse aeriene din Chișinău

Wizz Air va lansa alte trei curse aeriene din Chișinău Compania Wizz Air a anunțat că va lansa alte trei curse aeriene. Astfel, din toamnă,...

The Telegraph: Corupția, un obstacol ce stă în calea aderării Ucrainei la NATO

The Telegraph: Corupția, un obstacol ce stă în calea aderării Ucrainei la NATO În timp ce războiul continuă, Ucraina pare tot mai departe de a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.