Un episod de albire masivă a bureţilor marini în Noua Zeelandă, cel mai extins înregistrat vreodată

Publicat:

Un episod de albire masivă a bureţilor marini în Noua Zeelandă, cel mai extins înregistrat vreodată

Un episod de albire masivă a peste 50 de milioane de bureţi marini în regiunea Fiordland, din Noua Zeelandă, a fost cel mai amplu fenomen de acest tip înregistrat vreodată, au precizat miercuri oamenii de ştiinţă, relatează DPA.

Potrivit estimărilor, albirea masivă produsă în 2022 ar fi redus cu aproape jumătate populaţia acestei specii, se arată într-un studiu, potrivit stiripesurse.


Citește și : Moscova acuză YouTube că cenzurează conţinutul la comanda Washingtonului

Autorul principal al studiului, James Bell, biolog marin în cadrul Te Herenga Waka – Universitatea Victoria din Wellington, a spus că albirea s-a produs în timpul unui intens val de căldură marină cu o durată de 259 de zile şi care a provocat creşterea temperaturilor apei cu 4,4 grade Celsius peste medie.

Episodul de albire s-a produs de-a lungul unei fâşii de 1.000 de kilometri pe coasta de vest a Insulei de Sud din Noua Zeelandă. În urma acestui fenomen, buretele Cymbastella lamellata şi-a schimbat culoarea din maro-ciocolatiu în alb strălucitor.

”Nu este doar cel mai extins eveniment de albire a bureţilor marini la nivel global, ci este şi cel mai mare eveniment de mortalitate a bureţilor marini înregistrat vreodată”, a spus James Bell.

Peste 90% dintre bureţi s-au albit, dar o parte dintre ei şi-au revenit ulterior, ceea ce demonstrează că specia este capabilă să se adapteze la stresul termic, a adăugat el.

Citește și : Gazprom ar putea să nu mai tranziteze gaze naturale rusești prin Ucraina, afectând securitatea energetică a R. Moldova

”Am detectat schimbări în comunităţile microbiene a căror gazdă sunt aceşti bureţi – creaturile minuscule cu care au o relaţie simbiotică. Schimbările pe care le-am observat sugerează că bureţii prezintă un răspuns evoluţionar rapid la încălzirea apelor în efortul lor de a supravieţui”, a precizat James Bell.

”Este un motiv pentru a fi optimişti şi de a crede că bureţii ar putea fi capabili să se adapteze la încălzirea apelor. Cu toate acestea, e nevoie de cercetări suplimentare pentru a testa acest lucru şi pentru a monitoriza cât de mult valurile de căldură marină mai frecvente şi mai intense pot afecta această specie vitală”, a adăugat coordonatorul studiului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Evenimentele Zilei de 11 august în Istorie

Evenimentele Zilei de 11 august în Istorie 11 august este a 223-a zi a calendarului gregorian și a 224-a zi în anii bisecți.   Sărbătorile Zilei...

Horoscop 11 august 2024

Horoscop 11 august 2024 Astrologii vin cu veşti bune pentru unele zodii, fie că este vorba de succes în relaţie şi pe plan profesional, noroc...

Un nou biomaterial ar putea înlocui cartilajul uzat din cauza artritei

Un nou biomaterial ar putea înlocui cartilajul uzat din cauza artritei Un biomaterial dezvoltat recent ar putea ajuta la tratarea artritei reumatoide conducând la creşterea...

Saga ‘John Wick’, cu Keanu Reeves în rolul principal, în pregătire

Saga 'John Wick', cu Keanu Reeves în rolul principal, în pregătire Saga "John Wick" va ajunge pe micul ecran. Un serial bazat pe această franciză,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.