Un eurodeputat belgian îşi susţine nevinovăţia în scandalul Qatargate

Publicat:

Eurodeputatul socialist belgian Marc Tarabella, căruia justiţia a cerut să-i fie ridicată imunitatea în scandalul de corupţie din Parlamentul European, şi-a susţinut nevinovăţia şi a denunţat “mărturisirile interesate” ale unuia din suspecţii-cheie din acest scandal, într-o scrisoare citată joi de AFP, potrivit agerpres.

Tarabella a fost exclus miercuri din grupul S&D (Socialişti & Democraţi) din PE şi din Partidul Socialist belgian, pe perioada anchetei.


Citeşte şi: Scholz pune condiţii SUA pentru a livra tancuri Ucrainei – Black News

Fostul eurodeputat italian Pier Antonio Panzeri, unul din cei patru suspecţi arestaţi până acum în acest scandal, a afirmat că i-a dat belgianului “între 120.000 şi 140.000 de euro”, potrivit ziarului L’Echo.

“Astăzi, încă nu am avut dreptul să mă apăr. Îmi susţin şi voi continua să-mi susţin nevinovăţia. Nu am primit niciodată bani sau cadouri în schimbul opiniilor mele politice”, afirmă Tarabella într-o scrisoare trimisă Comisiei pentru afaceri juridice a PE.

“Sunt judecat de către opinia publică sau de unii dintre colegii mei pe baza unor articole de presă sau a mărturisirilor interesate ale unor persoane arestate, mărturisiri care par să se fi schimbat pe parcurs contrar poziţiei mele”, a mai denunţat eurodeputatul belgian.

Pier Antonio Panzeri a semnat marţi cu Parchetul belgian un acord de recunoaştere a vinovăţiei, în care se angajează să colaboreze cu anchetatorii în schimbul unei pedepse diminuate – un statut de “pocăit” inspirat din practica italiană anti-mafia, notează AFP.

În vârstă de 67 de ani, Pier Antonio Panzeri a fost arestat la Bruxelles pe 9 decembrie, odată cu arestarea unei vicepreşedinte a Parlamentului European, eurodeputata socialistă greacă Eva Kaili, şi a unui asistent europarlamentar italian, Francesco Giorgi, partenerul de viaţă al Evei Kaili. În cursul unei percheziţii la domiciliul lui Panzeri a fost găsită suma de 600.000 de euro. Împreună cu Niccolo Figa-Talamanca, un italian responsabil al unui ONG care de asemenea este în arest preventiv, ei au fost inculpaţi pentru constituirea unui grup infracţional organizat, spălare de bani şi corupţie.

Cei puşi sub acuzare sunt suspectaţi de încasarea unor mari sume de bani din partea statului Qatar pentru a influenţa în favoarea acestuia declaraţii şi decizii politice în cadrul PE, în special în ce priveşte drepturile lucrătorilor în Qatar, ţară criticată adesea pentru încălcarea acestor drepturi.

În cursul percheziţiilor de la domiciliul lui Tarabella din regiunea Liege (estul Belgiei) nu s-au descoperit bani în numerar.

Comisia pentru afaceri juridice a PE urmează să se pronunţe asupra cererilor de ridicare a imunităţii lui Tarabella şi a unui alt eurodeputat socialist, italianul Andrea Cozzolino, transmise la începutul acestei luni de justiţia belgiană.

Citeşte şi: INCENDIU puternic la o cazarmă din Armenia! Cel puţin 15 oameni au murit! – Black News

Potrivit unei surse parlamentare, comisia ar fi vrut să-l audieze pe belgian marţi, ceea ce acesta a refuzat, explicând că nu va sta de vorbă cu “presa sau cu oricine altcineva înainte de a discuta cu autorităţile judiciare, singurele care sunt în măsură să garanteze o anchetă de calitate şi o procedură echitabilă”.

“Mi se pare de altfel că problema ridicării imunităţii mele nu trebuie să facă obiectul unei dezbateri; bineînţeles că trebuie ridicată”, a adăugat Tarabella.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.