Un eurosceptic convins a devenit al zecelea preşedinte al Maltei

Publicat:

Un fost ministru de afaceri externe care a făcut campanie împotriva aderării Maltei la UE a fost învestit joi al zecelea preşedinte al insulei, relatează dpa, potrivit agerpres.

George Vella, 76 de ani, de profesie medic, a depus jurământul în cadrul unei ceremonii la Palatul Prezidenţial din capitala La Valetta. Numirea sa a fost votată marţi în Parlament de Partidul Laburist, aflat la putere, şi de Partidul Naţionalist. Cei doi parlamentari ai Partidului Democratic s-au abţinut de la vot.


Citește și: Deputații britanici sunt de acord cu amânarea Brexit-ului

În discursul său inaugural, Vella s-a referit la trei asasinate politice din ultimii 42 de ani, inclusiv la uciderea jurnalistei Daphne Caruana Galizia, ca la “o ruşine pentru conştiinţa naţională”.

Cu prilejul slujbei care a marcat învestirea noului preşedinte, arhiepiscopul Maltei Charles Scicluna i-a cerut lui Vella să apere “moştenirea culturală, istorică, artistică, arhitecturală şi naturală a Maltei”.

Citește și: Pompeo îi avertizează pe turci să nu intre ‘unilateral’ în Siria

Vella a fost ministru de externe între 1996 şi 1998 şi apoi din nou între 2013 şi 2017. El a fost şi vicepremier în guvernul laburist între 1996 şi 1998, când Malta şi-a îngheţat cererea de aderare la UE. Malta a aderat în cele din urmă în 2004 la blocul comunitar.

El s-a retras din politică după alegerile din 2017. Vella preia rolul în mare parte ceremonial de la Marie-Louise Coleiro Preca, de asemenea un fost ministru.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Orașul care îi plătește pe oamenii fără adăpost cu 1.000 de dolari lunar

Orașul care îi plătește pe oamenii fără adăpost cu 1.000 de dolari lunar Peste 800 de locuitori ai orașului Denver din Colorado care nu aveau...

UE se pregătește de o nouă extindere, după alte șapte, dar trebuie să-și reformeze modul de funcționare

UE se pregătește de o nouă extindere, după alte șapte, dar trebuie să-și reformeze modul de funcționare Ţările Uniunii Europene vor deschide negocierile de aderare...

Traficul aerian de pe aeroportul din Manchester, perturbat de o pană de curent

Traficul aerian de pe aeroportul din Manchester, perturbat de o pană de curent Zborurile cu plecare de pe Aeroportul Manchester din Marea Britanie s-au confruntat...

China vrea să impună pedeapsa cu moartea pentru susținătorii înfocați ai „independenței” Taiwanului

China vrea să impună pedeapsa cu moartea pentru susținătorii înfocați ai „independenței” Taiwanului Beijingul crește presiunea în privința „crimei de secesiune”, în timp ce Taipei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.