X

Un eveniment din Marea Britanie, supranumit ‘Festivalul Brexit’-ului, a fost un eşec

Un eveniment care dorea să celebreze între lunile martie şi octombrie creativitatea din Regatul Unit, supranumit “Festivalul Brexit”-ului, spre marea nemulţumire a organizatorilor săi, a atras un număr mult mai mic de vizitatori decât cel prevăzut, însă directorul său a refuzat marţi să admită că iniţiativa a fost un eşec, informează AFP, potrivit agerpres

Festivalul, în cadrul căruia au fost prezentate în tot regatul diverse proiecte artistice, ştiinţifice şi tehnologice, a fost anunţat în 2018 de fosta şefă a Guvernului britanic Theresa May, care a declarat atunci că evenimentul urma să marcheze “un moment de reînnoire naţională” după ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Citește și: Coreea de Nord regretă ‘atitudinea deplorabilă’ a şefului ONU după tirul unei rachete balistice

Însă evenimentul, denumit “Unboxed: Creativity in the UK” şi înzestrat de Guvernul de la Londra cu un buget de 120 de milioane de lire sterline (138 de milioane de euro), a atras doar 18 milioane de vizitatori între lunile martie şi octombrie, potrivit organizatorilor, mult sub obiectivul anunţat de 66 de milioane de vizitatori.

De asemenea, abia 3 milioane de persoane au participat în format fizic la evenimentele organizate în 107 oraşe şi sate din Regatul Unit, multe celebrări fiind difuzate online.

Eşecul a fost atât de mare, încât un comitet parlamentar a cerut luna trecută unui organism de control şi de audit să ancheteze gestionarea festivalului, pentru a înţelege mai bine “felul în care atât de mulţi bani ai contribuabililor au putut fi delapidaţi pentru a aduce beneficii atât de mici”.

În schimb, directorul festivalului “Unboxed: Creativity in UK”, Phil Batty, a spus că evenimentul a fost “un mare succes”.

“Aceste experienţe culturale au arătat cele mai bune realizări din ştiinţă, din tehnologie şi din artă, live şi online”, a declarat el marţi pentru BBC.

Obiectivul celor “66 de milioane nu a fost niciodată un obiectiv care viza numărul vizitatorilor pentru acest program”, a afirmat el. “Era vorba despre o ambiţie a acestui proiect, pentru că noi voiam să îi includem pe toţi locuitorii din Regatul Unit”, a mai spus Phil Batty.

Citește și: UE organizează o reuniune de urgenţă cu Serbia şi Kosovo, pe fondul tensionării relaţiilor între acestea

La peste şase ani după referendumul pentru retragerea din Uniunea Europeană, Brexitul rămâne un subiect exploziv în Regatul Unit. Potrivit unui sondaj realizat de YouGov şi publicat săptămâna trecută, sprijinul pentru Brexit se află la cel mai scăzut nivel al său în această ţară, iar 56% dintre britanici cred acum că Brexitul a fost o greşeală.

Tags: brexitRegatul UnitTheresa May
Categorii: Diaspora