Un expert al Comisiei Europene în vizită de monitorizare la Serviciul Vamal

Publicat:

Un expert al Comisiei Europene în vizită de monitorizare la Serviciul Vamal

Serviciul Vamal a găzduit misiunea de monitorizare a Comisiei Europene privind implementarea Noului Sistem Computerizat de Tranzit în Republica Moldova.

Citește și: Regizorul Arcadie Spoială este bărbatul care a murit la Dubăsari în timpul furtunii


Expertului internațional, Serge Bertran, s-a aflat în vizită la Serviciul Vamal în perioada 3-11 iunie în contextul misiunii de monitorizare a Comisiei Europene privind implementarea proiectului „Dezvoltarea și implementarea Sistemului Național de Tranzit al Serviciului Vamal al Republicii Moldova” (NCTS).

Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD).

Scopul principal al misiunii a constat în monitorizarea progresului înregistrat și evaluarea rezultatelor atinse în cadrul implementării NCTS, conform termenelor stabilite, astfel ca fondurile și resursele investite în implementarea sistemului să fie utilizate în mod eficient pentru atingerea obiectivele stabilite.

Agenda misiunii a inclus mai multe vizite de informare la postul vamal Palanca, postul vamal Tudora și la postul vamal regional Chișinău 1, în cadrul cărora expertul s-a familiarizat cu procedurile de tranzit aplicate, modalitatea de procesare a declarațiilor de tranzit, precum și gradul de utilizare a funcționalitățile sistemului NCTS.

Totodată, expertul a avut mai multe ședințe de lucru cu echipa de implementare a proiectului din cadrul Serviciului Vamal și expertul UNCTAD, dar și cu reprezentanții mediului de afaceri, iar soluțiile la problemele identificate și recomandările formulate urmează să se regăsească într-un raport final elaborat de expertul misiunii, pentru asigurarea implementării eficiente a acestui proiect la nivel național.

Implementarea Noului Sistem Computerizat de Tranzit reprezintă o condiție de preaderare la Convenția privind regimul de tranzit comun încheiată la Interlaken în anul 1987, angajament asumat de Republica Moldova prin Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Aderarea la convenția nominalizată mai sus constituie un pas semnificativ în integrarea vamală europeană a Republicii Moldova, va facilita comerțul dintre RM, UE și alte țări membre ale Convenției, precum și va crea condiții mai bune pentru exportul produselor moldovenești pe piețele acestor țări.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Alertă de călătorie în Liban și regiunea Orientului Mijlociu

Alertă de călătorie în Liban și regiunea Orientului Mijlociu Atenție! Ministerul Afacerilor Externe (MAE)  a emis o nouă alertă de călătorie în Liban și regiunea...

Descinderile de Parlament ar avea loc într-un dosar de spionaj

Descinderile de Parlament ar avea loc într-un dosar de spionaj Descinderile din această dimineață din Parlament ar avea loc în contextul unui dosar de spionaj,...

PDCM depune plângere la Procuratura Generală

PDCM depune plângere la Procuratura Generală Reprezentanții Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM) anunță că vor depune o plângere la Procuratura Generală (PG). Citește și: Mascații...

Cinci case de locuit și două benzinării au fost amenințate de flăcări

Cinci case de locuit și două benzinării au fost amenințate de flăcări Pompierii au reușit să evite o adevărată tragedie la Căușeni, unde un incendiu...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.