Un festival britanic, boicotat în legătură cu vânzările de arme către Israel

Publicat:

Un festival britanic, boicotat în legătură cu vânzările de arme către Israel

Peste 100 de artişti şi-au retras participarea la un festival de muzică din Brighton (sudul Angliei) în semn de susţinere a unei campanii de boicotare a băncii Barclays care sponsorizează evenimentul şi pe care o acuză că a investit în companii care vând arme Israelului, transmite joi AFP.

Aproape un sfert dintre grupurile şi muzicienii aflaţi în programul festivalului Great Escape, care pune accentul pe scena independentă britanică şi se desfăşoară până sâmbătă în oraşul-staţiune Brighton, situat Pe coasta de sud a Marii Britanii, s-au alăturat în ultimele zile unei campanii numite “Bands Boycot Barclays”, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și: Preţurile mondiale la alimente au crescut în aprilie, pentru a doua lună la rând: Scumpiri la carne și cereale

Mişcarea îşi propune să convingă festivalurile să pună capăt parteneriatelor cu banca britanică, acuzată de aceşti artişti şi activişti de menţinerea “legăturilor financiare cu companiile de armament care vând arme Israelului”, care conduce o ofensivă împotriva Hamas în Gaza, după atacurile fără precedent de la 7 octombrie.

O scrisoare deschisă prin care organizatorii festivalului sunt îndemnaţi să renunţe la asocierea cu Barclays, făcută publică în martie, a fost semnată de sute de asociaţii, case de discuri, melomani şi artişti, printre care se numără nume mari care nu au participat la eveniment, precum Massive Attack sau Brian Eno.

“Refuzăm să permitem ca muzica să fie folosită pentru a masca încălcarea drepturilor omului. Nu putem permite ca rezultatele noastre creative să devină perdele de fum în spatele cărora se injectează bani pentru uciderea palestinienilor”, au denunţat semnatarii.

În acest stadiu, 126 de grupuri sau artişti au refuzat să evolueze în cadrul festivalului, organizat la Brighton începând din 2006, iar cele cinci concerte din deschidere, programate miercuri seara, au trebuit să fie anulate.

Întrebată în legătură cu subiectul vânzării de arme, săptămâna trecută, în timpul adunării generale de la Glasgow, Barclays a negat că a investit sau că deţine în numele său acţiuni la companiile din domeniul apărării care furnizează arme Israelului.

Nici banca, nici organizatorii festivalului Great Escape nu au răspuns solicitărilor AFP.

Citește și: STUDIU/ În Republica Moldova, cel mai mult migrează persoanele de la 25 la 34 de ani. Ce spun experții

Alfie Templeman, unul dintre artiştii care şi-a anulat participarea la festival, şi-a exprimat speranţa, pe Instagram, că această campanie “încurajează festivalurile şi evenimentele din întreaga lume să acorde prioritate eticii atunci când îşi aleg partenerii”.

Barclays urmează să sponsorizeze alte câteva festivaluri care vor avea loc în această vară în Regatul Unit, cum ar fi Festivalul Isle of Wight de la sfârşitul lunii iunie, pe afişul căruia figurează Green Day şi Pet Shop Boys, sau Latitude, de la sfârşitul lunii iulie, în Suffolk (estul Angliei), la care sunt aşteptaţi Duran Duran, Keane şi London Grammar.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Reducerea consumului de carne procesată ar putea avea beneficii semnificative pentru sănătate

Reducerea consumului de carne procesată ar putea avea beneficii semnificative pentru sănătate Reducerea consumului de carne procesată cu aproximativ o treime ar putea preveni peste...

Cum a distrus Generația Z flirtul. Mesajele pe rețelele de socializare, noua metodă de ‘agățat’

Cum a distrus Generația Z flirtul. Mesajele pe rețelele de socializare, noua metodă de 'agățat' Nici flirtul nu mai este ce era cândva. În era...

Dorin Recean,întrevedere cu Stella Kyriakides, comisara europeană pentru sănătate și siguranță alimentară

Dorin Recean,întrevedere cu Stella Kyriakides, comisara europeană pentru sănătate și siguranță alimentară Cooperarea moldo-comunitară în vederea consolidării sistemului național de sănătate, precum și evoluțiile pe...

Maia Sandu, întrevedere cu comisara europeană pentru sănătate și siguranță alimentară

Maia Sandu, întrevedere cu comisara europeană pentru sănătate și siguranță alimentară Președinta Maia Sandu a avut astăzi o întrevedere cu Stella Kyriakides, comisara europeană pentru...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.