Un festival de muzică interzis bărbaţilor are loc în Suedia

Publicat:

La festivalul de muzică Statement, care şi-a deschis porţile vineri, la Goteborg, doar femeile şi persoanele transgen sunt admise, la un an după ce o serie de agresiuni sexuale au avut loc la unul dintre cele mai importante evenimente muzicale din Suedia, informează AFP, conform news.ro .

“Acest festival era necesar după tot ceea ce s-a petrecut în timpul festivalurilor de anul trecut”, a explicat Matilda Hagerman, o studentă în vârstă de 27 de ani, care a fost aprobată de prietenele ei adunate într-o construcţie industrială din portul Goteborg, al doilea oraş ca mărime din Suedia.


Citește și : SUA anunță că nu vor mai finanța Agenția ONU pentru Refugiații palestinieni

Tânăra a făcut referire la patru violuri şi 23 de agresiuni sexuale înregistrate în 2017 de Poliţie în timpul unui festival din Bravalla, cel mai important din Suedia, care anul acesta a fost anulat.

“Ce spuneţi de un festival genial la care toţi non-bărbaţii sunt bineveniţi până când toţi bărbaţii vor învăţa să se comporte”, a lansat atunci pe Twitter actriţa suedeză Emma Knyckare, fondatoarea festivalului.

Mii de femei sunt aşteptate la eveniment, potrivit purtătoarei de cuvânt Rebecka Ljung.

Agenţii de securitate şi jurnaliştii de sex masculin nu sunt autorizaţi să intre.

Două scene principale au găzdui timp de două zile artiste suedeze. Scaune roz au fost amplasate în exterior pentru a transforma acest evenimentîntr-o loc al toleranţei, diferit de alte festivaluri.

Festivalul a strâns pentru lansarea sa peste 500.000 de coroane suedeze (47.000 de euro) prin crowfunding.

Femeile transgen, născute bărbaţi, sunt binevenite la festivalul care consideră o astfel de persoană “că nu se identifică cu sexul atribuit prin naşterea sa”.

Citește și : Autoritățile din Nicaragua expulzează misiunea ONU după un raport supărător

Suedia este una dintre cele mai respectuoase ţări din lume în ceea priveşte egalitatea de drepturi între bărbaţi şi femei.

Ca urmare a mai multor plângeri, Agenţia guvernamentală pentru egalitate a cerut festivalului Statement să precizeze ce înţelege prin “cis men”, bărbaţii considerându-se bărbaţi şi deci interzişi la festival.

“Vrem să ne asigurăm că festivalul este compatibil cu legile” împotriva discriminării, a afirmat pentru ‘AFP purtătorul de cuvânt al agenţiei, Clas Lundstedt.

Potrivit Consiliului suedez pentru prevenirea criminalităţii, 4,1% dintre femei declară că au fost victime ale violenţelor sexuale faţă de 0,6% dintre bărbaţi.

Emma Knyckare subliniază pentru AFP că valul MeToo a scos la lumină “probleme serioase” în Suedia, nu doar în festivalurile de muzică dar şi în numeroase instituţii.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Trupele rusești trebuie retrase imediat din Moldova. Mesajul premierului Recean la Adunarea ONU

Trupele rusești trebuie retrase imediat din Moldova. Mesajul premierului Recean la Adunarea ONU Republica Moldova își dorește soluționarea pașnică a conflictului transnistrean, cu respect deplin...

Brașovul este cel mai atractiv oraș din România pentru a locui. Unde se situează Bucureștiul și cine mai e în Top 10

Brașovul este cel mai atractiv oraș din România pentru a locui. Unde se situează Bucureștiul și cine mai e în Top 10 Braşov, situat la...

Înlocuitor pentru Mbappe! Ce vrea să facă Ancelotti în derby-ul Atletico Madrid – Real Madrid

Înlocuitor pentru Mbappe! Ce vrea să facă Ancelotti în derby-ul Atletico Madrid - Real Madrid Real Madrid o întâlnește pe rivala Atletico Madrid, duminică, 29...

Premierul Dorin Recean a avut o întrevedere cu secretarul general al ONU, António Guterres

Premierul Dorin Recean a avut o întrevedere cu secretarul general al ONU, António Guterres „Suntem mai puternici atunci când suntem uniți, iar acest lucru se...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.