Un fiasco îngrozitor al Comisiei Europene în Africa

Publicat:

Un fiasco îngrozitor al Comisiei Europene în Africa

Proiecte fantomă, cifre umflate, încălcarea drepturilor omului: Curtea de Conturi Europeană dezvăluie amploarea eșecului Fondului fiduciar al UE pentru Africa, scrie LE POINT, potrivit stiripesurse.ro.

Într-un raport usturător, Curtea de Conturi Europeană dezvăluie amploarea fiascoului Fondului fiduciar de urgență al UE pentru Africa (EUF). Acest mecanism care ar trebui să stopeze criza migrației din 2015 se dovedește a fi o groapă financiară de 5 miliarde de euro, plină de incompetență și absurdități. Ancheta desfășurată sub conducerea Bettinei Jakobsen este îngrozitoare.


Citeşte şi: Alertă aeriană la Kiev: Ruşii au atacat cu drone timp de peste cinci ore – Stiripesurse.md

De la Benghazi la Sabratha, FFU finanțează proiecte care nu au legătură directă cu migrația, cum ar fi renovarea marginii unei coaste sau restaurarea unui teatru roman în Libia, în timp ce migranții se adună în centre de detenție opace. În Etiopia, după cum aflăm la pagina 33 a raportului, se distribuie mixere în școli fără electricitate. Culmea absurdului!

Un fiasco îngrozitor al Comisiei Europene în Africa

Auditorii Michael Bain și Edwin van Veen au descoperit un adevărat cimitir de proiecte fantomă. Un abator nou-nouț și o fermă de păsări de înaltă tehnologie putrezesc la soare din cauza lipsei de viabilitate economică. Din 115 investiții examinate, 33 au murit deja și 66 sunt în îngrijiri paliative.

Comisia se mândreşte cu faptul că a creat 14.028 de locuri de muncă. Cifra este evident umflată. În Gambia, auditorii au descoperit beneficiari-fantomă, primind același ajutor de două ori pentru proiecte avicole inexistente. Și mai grav, FFU închide ochii la încălcările drepturilor omului. Nicio procedură de raportare, nicio urmărire. În Libia, centrele de detenție finanțate de UE rămân cutii negre, inaccesibile chiar și pentru auditori. Cine administrează aceste locuri după închiderea lor oficială? Mister.

Sistemul de urmărire este o sită uriașă. În Etiopia, 100 de stații de spălat mâinile devin în mod magic 100 de realizări separate în loc de doar una. Cifrele sunt umflate sistematic, eșecurile deghizate în succese.

Un fiasco îngrozitor al Comisiei Europene în Africa

În Gambia, de îndată ce robinetul financiar se închide, centrele de informații despre migrație dispar. Autoritățile locale, care ar trebui să preia conducerea, se remarcă prin absența lor. Cireașa de pe tortul incompetenței: FFU declară activitățile de “control la frontieră” drept “ajutor pentru dezvoltare”, o fraudă statistică care umflă artificial ajutorul european.

În fața acestui rechizitoriu, Comisia Europeană a încercat o explicație timidă. “Am luat notă cu atenție de recomandări. Le-am acceptat. Recunoaștem că uneori lucrăm în situații complexe și dificile pe teren și suntem gata să luăm în considerare această recomandare”, a răspuns purtătoarea de cuvânt a Comisiei.

Ea promite să “vizeze mai bine” ajutorul, să “îmbunătățească acuratețea” datelor, să “consolideze detectarea riscurilor”. Înghițind miliarde fără a rezolva criza migrației, FFU oferă totuși UE o lecție valoroasă, întrucât Comisia s-a angajat într-o politică de acorduri globale cu țările de origine și de tranzit (Tunisia, Egipt etc.). Ar fi mai bine să monitorizeze îndeaproape executarea acestui tip de acord. În plus, nu este prima dată când Curtea de Conturi raportează eșecurile FFU.

Un fiasco îngrozitor al Comisiei Europene în Africa

În 2018, un prim raport a subliniat deja ajutoarele prost direcționate și întârzierile. “Suntem obligați să ne reiterăm criticile pentru că nu am observat modificări majore în domeniul de aplicare al fondului, care rămâne prea vast”, conchide Bettina Jakobsen, responsabilă cu raportul.

Cine este responsabil? Fondul a fost creat în timpul conducerii lui Juncker și, la acea vreme, responsabilitatea a revenit Înaltei Reprezentante, italianca Federica Mogherini. În cadrul Comisiei von der Leyen, portofoliul a fost restructurat. Actualul comisar responsabil pentru parteneriatele internaționale, care include supravegherea FFU, este finlandeza Jutta Urpilainen.

Cu toate acestea, responsabilitatea gestionării FFU este împărțită între mai multe direcții generale ale Comisiei Europene, în special DG INTPA (Parteneriate internaționale) și DG NEAR (Vecinătate şi negocieri de extindere), care îl implică și pe comisarul maghiar Oliver Varhelyi. Jutta Urpilainen nu a fost renumită în funcţie, dar comisarul ungar trebuie să aibă în curând audieri în fața Parlamentului European. Va fi interesant de văzut dacă parlamentarii îl vor întreba despre acest eșec…

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Sportivii moldoveni Ion Basoc și Oleg Crețul, în top 10 cei mai buni parajudocani din lume

Sportivii moldoveni Ion Basoc și Oleg Crețul, în top 10 cei mai buni parajudocani din lume Sportivii Ion Basoc și Oleg Crețul, medaliați cu...

Primul raport de monitorizare: Majoritatea posturilor de televiziune reflectă neutru campania electorală

Primul raport de monitorizare: Majoritatea posturilor de televiziune reflectă neutru campania electorală Majoritatea dintre cele zece posturi de televiziune monitorizate reflectă neutru campania electorală pentru...

Mituri despre integrarea Republicii Moldova în UE

Mituri despre integrarea Republicii Moldova în UE Un nou val de mituri privind pericolul integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană este vehiculat de persoane publice...

Îngrijorați de mesajele electorale. Comunitatea LGBT invocă că unele incită la „ură”

Îngrijorați de mesajele electorale. Comunitatea LGBT invocă că unele incită la  „ură” Centrul GDM își exprimă îngrijorarea în legătură cu unele mesajele electorale cu care...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.