X

Un FOCAR de infecție plutitor a acostat în apropiere de Sydney – VIDEO

Nava de croazieră “Ruby Princess”, la bordul căreia s-au aflat un sfert din persoanele decedate de COVID-19 în Australia, a acostat luni în apropiere de Sydney, după ce circa 200 de membri ai echipajului au început să prezinte simptome de contaminare cu SARS-CoV-2, potrivit AFP, transmite și potrivit agerpres.

Vasul a fost amarat în portul Kembla, situat la aproximativ 80 km sud de Sydney, după ce fusese blocat câteva săptămâni în largul mării.

Citește și: Norvegia trimite o echipă medicală în Italia

Echipe de medici au evaluat starea sănătăţii membrilor bolnavi ai echipajului şi au decis care dintre ei trebuie debarcaţi pentru a primi îngrijiri medicale pe uscat.

La jumătatea lunii martie, guvernul australian autorizase debarcarea la Sydney a 2.700 de pasageri de pe “Ruby Princess”, administrată de Carnival Australia, în pofida unei măsuri luate anterior care interzicea navelor de croazieră să acosteze în Australia.

Pasagerii respectivi s-au întors apoi la domiciliile lor, răspândite pe tot teritoriul australian. Sute dintre ei au fost ulterior testaţi pozitiv cu noul coronavirus.

Cel puţin zece dintre aceştia au decedat apoi de COVID-19, adică un sfert dintre cei 40 de morţi de coronavirus în Australia. Până în prezent, aproximativ 6.000 de persoane au fost testate pozitiv pe acest continent.

Poliţia statului New South Wales, unde este situat portul Kembla, a indicat într-un comunicat că nava ar putea rămâne până la zece zile în port, timp care îi este necesar pentru a se reaproviziona şi a-şi face plinul de carburant, înainte de a părăsi apele australiene.

Poliţia a precizat că echipajul nu ar fi autorizat să debarce decât în caz de urgenţă şi că mai mulţi membri ai echipajului au fost deja spitalizaţi.

“Amararea se va face cu respectarea normelor sanitare stricte” şi în măsura în care “aceasta nu va reprezenta vreun risc pentru angajaţii portului sau pentru populaţie”, a insistat poliţia care anunţase în ajun deschiderea unei anchete penale în urma debarcării pasagerilor de pe pachebot.

Citește și: Apple va produce 1 milion de măşti pe săptămână

Mick Fuller, şeful poliţiei statului New South Wales, constatase duminică “divergenţe totale” între informaţiile furnizate de operatorul navei către autorităţi şi dispoziţiile prevăzute de lege. Potrivit lui, unele întrebări rămân fără răspuns, în special cea privind starea de sănătate a pasagerilor.

“Întrebarea esenţială care rămâne fără răspuns şi pentru care o anchetă penală şi medico-legală trebuie să fie făcută este de a şti dacă echipajul companiei Carnival a dovedit transparenţă” cu privire la “starea de sănătate a pacienţilor şi echipajului în legătură cu COVID-19”, a explicat el.

“Permisul internaţional eliberat pentru a intra într-un port se bazează pe asigurarea dată de căpitan autorităţilor că la bordul navei nu există vreo maladie contagioasă”, a amintit şeful poliţiei citat.

Tags: australiacarnivalcoronaviruscovid-19nava de croazieraNew South Walesportul KemblaSydney
Categorii: Știrile zilei