X

Un fost angajat al unui penitenciar a fost condamnat

Un fost angajat al unui penitenciar a fost condamnat

Un fost angajat al unui penitenciar și complicele său au fost  condamnați pentru trafic de influență ce urma a fi exercitat asupra unui judecător, anunță procurorii anticorupție.

Citește și: Și-au internat copila cu dureri de cap și au luat-o în sicriu. Drama unei familii din Călărași

Condamnatul a fost angajat în funcția de  șef al Serviciului juridic al unui penitenciar din Republica Moldova.  Cauza penală a fost pornită în ianuarie 2023 de către Centrul Național Anticorupție (CNA).  Procurorii au stabilit că ex-angajatul penitenciarului a pretins de la un deținut 2000 de euro, pentru a influența un judecător să admită cererea condamnatului de eliberare condiționată înainte de termen. Banii pretinși au fost transmiși sub controlul CNA prin intermediul unui complice juristului instituției penitenciare. Complicele a primit de la juristul inculpat – 200 Euro din suma pretinsă.

Urmărirea penală a durat patru luni, iar procesul de judecată a durat un an și patru luni, inculpații nerecunoscând vina în comiterea infracțiunii incriminate.

Instanța de judecată i-a recunoscut vinovați pe ambii inculpați și le-a aplicat pedeapsă în formă de amendă în valoare de 125 000 de lei cu privarea inculpatului ex-jurist de dreptul de a ocupa funcția de jurist în instituțiile penitenciare din Republica Moldova timp de cinci ani.

Totodată instanța a decis confiscarea de la inculpați a contravalorii sumei de 2000 de euro, considerată ca fiind utilizată pentru comiterea infracțiunii, menținerea sechestrului aplicat asupra bunurilor inculpatului jurist pentru a garanta executarea amenzii aplicate, încasarea în mod solidar de la inculpați a sumei de 4200 lei pentru efectuarea expertizei judiciară și trecerea în folosul statului a corpului delict – o bancnotă cu nominalul de 100 euro.

 

Tags: condamnatmitapenitenciartrafic de influenţă
Știrile zilei