X

Un fost candidat la prezidenţialele dn Columbia inculpat în scandalul Odebrecht

Candidatul de dreapta la alegerile prezidenţiale din Columbia din 2014, Oscar Ivan Zuluaga, va fi acuzat de finanţare ilegală a campaniei în cadrul scandalului Odebrecht, a anunţat marţi Parchetul, notează AFP, potrivit agerpres.

Zuluaga devine astfel cea mai înaltă personalitate politică columbiană care a fost incriminată în această tentaculară afacere de corupţie care zguduie aproape toată America Latină.

Citeşte şi: Comisia de la Veneţia recomandă Ucrainei să revadă o serie de dispoziţii din noua lege a minorităţilor naţionale – Black News

Parchetul îl acuză că a primit ilegal 1,6 milioane de dolari de la grupul brazilian de construcţii Odebrecht pentru a plăti un consultant în comunicare în timpul campaniei sale electorale.

Prezentat ca moştenitorul politic al popularului şef de stat conservator Alvaro Uribe (2002-2010), Zuluaga a ieşit învingător în primul tur, dar a pierdut în turul doi în faţa preşedintelui liberal Juan Manuel Santos. Campania acestuia din urmă face, de asemenea, obiectul unei anchete pentru presupuse finanţări din partea Odebrecht.

Zuluaga va fi acuzat în faţa instanţei de “fals în înscrisuri private, obstrucţionarea exercitării justiţiei şi îmbogăţire ilicită”, a precizat Parchetul într-un comunicat. Fiul său David Zuluaga, care a fost şi directorul său de campanie, va fi inculpat pentru fraudă, a adăugat textul.

Potrivit Parchetului, Odebrecht a plătit fondurile în iunie şi iulie 2014 într-un cont din Panama aparţinând consultantului brazilian în comunicaţii al lui Zuluaga, încălcând legea columbiană care interzice finanţarea campaniei electorale din străinătate.

Citeşte şi: Moartea lui Berlusconi: iată de ce vor fi funeralii de stat și doliu național și ce prevede ceremonia – Black News

În decembrie 2016, grupul Odebrecht a pledat vinovat în faţa unei instanţe din Statele Unite pentru plata a peste 788 de milioane de dolari în mită la numeroşi lideri, funcţionari şi partide politice, în principal din America Latină, în scopul câştigării de contracte guvernamentale.

Scandalul a dus la căderea a zeci de responsabili politici de pe întreg continentul, în special în Peru, Panama, Ecuador, Mexic, Brazilia şi Republica Dominicană. 

Tags: Alvaro UribeDavid ZuluagaJuan Manuel SantosOscar Ivan Zuluagascandalul Odebrecht
Categorii: Știrile zilei