X

Un fost deputat olandez anti-musulmani s-a convertit la islam

Un fost deputat olandez şi fostă mână dreaptă a islamofobului Geert Wilders şi-a explicat marţi decizia de a se converti la islam, dezvăluire care a creat surprindere în Olanda, relatează AFP, potrivit agerpres.

Joram van Klaveren (foto), în vârstă de 40 de ani, a precizat pentru ziarul NRC că şi-a schimbat convingerile în timp ce scria o carte despre islam, carte devenită “o respingere a obiecţiilor pe care le au împotriva acestei religii cei care nu sunt musulmani”.

Vezi şi: Incendiu devastator în Paris. 10 oameni au fost ucişi de flăcări! – FOTO/VIDEO

“Dacă tot ce am scris până acum este adevărat, iar eu cred că este, atunci sunt un musulman de facto”, a declarat Van Klaveren, care a anunţat luni pe postul de radio public că s-a convertit la islam la sfârşitul lui octombrie 2018.

Joram van Klaveren a dus timp de şapte ani o luptă înverşunată împotriva islamului în camera inferioară a Parlamentului olandez, ca deputat al partidului lui Wilders, PVV (Partidul Libertăţii). PVV a pledat pentru interzicerea vălului islamic burka şi a minaretelor, afirmând că “nu vrea islam în Olanda sau vrea cât mai puţin posibil”, a menţionat cotidianul olandez Algemeen Dagblad (AD).

“Convertirea lui Van Klaveren i-a luat prin surprindere atât pe prietenii săi, cât şi pe adversari”, a mai consemnat AD.

Citeşte şi: Maduro răspunde apelului lansat de Grupul de la Lima: ‘Respingător şi ridicol!’

Joram Van Klaveren a pus capăt colaborării cu Geert Wilders în 2014, după comentariile controversate ale liderului PVV care promisese la un miting electoral “mai puţini marocani” în Olanda. Wilders a fost găsit vinovat de discriminare, în 2016.

Ulterior, Van Klaveren şi-a creat propriul partid anti-islam, “Pentru Olanda” (VNL), înainte de a se retrage din viaţa politică, în urma rezultatelor dezamăgitoare de la alegerile legislative din 2017.

Tags: Geert WildersIslamJoram van KlaverenmusulmanolandaPentru Olanda (VNL)PVV (Partidul Libertăţii)
Categorii: Diaspora