X

Un fost deputat sârb, condamnat la cinci ani de închisoare pentru agresarea unui jurnalist

Un fost deputat sârb şi primar al unei localităţi din apropiere de Belgrad, Dragoljub Simonovic, a fost condamnat luni la cinci ani de închisoare pentru că a comandat incendierea locuinţei unui jurnalist care ancheta scandaluri de corupţie, a relatat postul sârb de televiziune RTS, citat de France Presse, potrivit agerpres

Această sentinţă a fost dată la finalul unui nou proces dispus de o curte de apel din Belgrad, din cauza unui viciu de procedură. În primul proces, Simonovic fusese condamnat în 2021 la patru ani şi trei luni de închisoare.

Citește și : Putin elogiază relaţiile ruso-chineze şi dorinţa Beijingului de a juca un rol constructiv în criza ucraineană

Acest politician în vârstă de 64 de ani a fost găsit vinovat pentru ”incitarea celorlalţi acuzaţi la incendierea bunurilor” jurnalistului Milan Jovanovic, specializat în cazuri de corupţie şi care îşi publica articolele pe portalul de ştiri ‘Zig info’.

La data producerii faptelor, decembrie 2018, Dragoljub Simonovic era primar al localităţii Grocka şi unul dintre principalii lideri ai partidului SNS, al preşedintelui Aleksandar Vucic.

Milan Jovanovic se afla în locuinţa sa, alături de soţie, atunci când atacatorii au dat foc casei folosind sticle incendiare. Soţii Jovanovic au reuşit să fugă printr-o fereastră. Jurnalistul a afirmat în mai multe rânduri că fusese victima acestei agresiuni din cauza articolelor sale privind cazurile de corupţie legate de Dragoljub Simonovic.

Trei luni mai târziu, Simonovic a demisionat din funcţia de primar şi din cele deţinute în cadrul SNS. El fusese ales de două ori membru al parlamentului de la Belgrad în anii 2000.

Asociaţiile pentru apărarea libertăţii presei avertizează constant cu privire la deteriorarea situaţiei jurnaliştilor în Serbia. În raportul său din octombrie 2022 privind extinderea Uniunii Europene, Comisia Europeană a constatat că în Serbia nu s-a realizat ”niciun progres” în materie de libertate a presei.

Citește și : Netanyahu face un pas înapoi şi atenuează planul de reformă a justiţiei

În afară de Dragoljub Simonovic, alte trei persoane au fost condamnate la pedepse mergând de la 3,5 ani la 4,5 ani de închisoare, printre care Aleksandar Marinkovic, aflat în libertate şi găsit vinovat pentru incendierea locuinţei lui Milan Jovanovic.

Tags: BelgraddeputatDragoljub Simonovicinchisoarejurnalist
Categorii: Diaspora