X

Un fost diplomat german a demisionat de la preşedinţia unei subsidiare a Nord Stream 2

Un fost diplomat german a trebuit să demisioneze de la preşedinţia Consiliului de supraveghere al unei subsidiare cu legături cu gazoductul Nord Stream 2, într-un moment în care conducta se află în centrul tensiunilor în creştere între Rusia şi Occident cu privire la Ucraina, potrivit AFP, scrie agerpres

“Preşedintele Consiliului de supraveghere al Gas for Europe GmbH, Dieter W. Haller, a informat compania mamă Nord Stream 2 că îşi depune mandatul”, a indicat vineri societatea.

Citește și : India a înregistrat peste 500.000 de decese asociate COVID-19

Gas for Europe, subsidiara germană a Nord Stream care gestionează un tronson al gazoductului situat în apele teritoriale germane, pe ţărmul Mării Baltice, nu a făcut precizări cu privire la motivul plecării lui Haller.

Potrivit săptămânalului Der Spiegel, şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, i-ar fi interzis lui Haller, fost şef al Departamentului economic al Ministerului de Externe german, să ocupe acest post.

Funcţia primită de diplomatul pensionar este în conflict cu “interesele oficiale”, potrivit rezultatului unui audit intern la minister, citat de săptămânal.

Diplomatul, de 68 de ani, care a fost şi ambasador în Arabia Saudită şi în Africa de Sud, a ignorat iniţial vetoul ministrului, după care s-a conformat, scrie Spiegel.

Principalul susţinător al construcţiei gazoductului Nord Stream 2, care leagă Rusia de Germania ocolind Ucraina, Berlinul a trebuit să se distanţeze de acest proiect pe fondul tensiunilor crescânde între Rusia şi Occident legate de Ucraina.

Proiectul Nord Stream 2 este practic finalizat, dar Germania a suspendat certificarea sa din cauza obstacolelor juridice. Una din condiţiile ca gazoductul să obţină undă verde este crearea unei subsidiare conform legislaţiei germane.

Gas for Europe a fost creată tocmai pentru a îndeplini acest criteriu, dar certificarea gazoductului va mai lua ceva timp.

Înainte de toate, Rusia riscă să facă obiectul unei serii de sancţiuni occidentale în cazul unei agresiuni împotriva Ucrainei, între care blocarea gazoductului Nord Stream 2.

Germania a fost criticată cu regularitate în ultimii ani, atât în UE, cât şi la Washington, pentru susţinerea sa necondiţionată a Nord Stream 2, care i-ar creşte dependenţa de gazele ruseşti.

Citește și : Omul care încearcă să-l dea jos de la putere pe Boris Johnson

Operatorul gazoductului, Nord Stream 2 AG, este o subsidiară a gigantului rus Gazprom, iar directorul său executiv său este germanul Matthias Warnig, fost agent STASI reconvertit în om de afaceri.

Cancelarul german Olaf Scholz, care a ezitat mult timp să ia o decizie cu privire soarta gazoductului în cazul unui atac împotriva Ucrainei, urmează să se deplaseze luni la Washington, iar ulterior la Kiev şi Moscova pentru discuţii cu privire la criza ucraineană.

Tags: Annalena BaerbockNord Stream 2occidentrusiaucraina
Categorii: Diaspora