Un fost diplomat nord-coreean candidează pentru un loc de parlamentar la Seul

Publicat:

Unul dintre cei mai proeminenţi transfugi nord-coreeni şi-a anunţat marţi candidatura la alegerile parlamentare din Coreea de Sud, o decizie care va contribui – potrivit lui – la eforturile de reunificare, explicând că exemplul său este destinat să demonstreze locuitorilor din Nord libertăţile existente în Sud, transmite France Presse, potrivit agerpres.

Fostul număr doi al Ambasadei Coreei de Nord în Marea Britanie, Thae Yong Ho, a ţinut prima pagină a ziarelor din lumea întreagă după ce a fugit împreună cu familia sa în august 2016.


Citește și: Regimul de la Phenian ignoră sancțiunile și continuă să cumpere ‘la negru’ petrol, maşini de lux şi alcool

De atunci, el este un critic acerb al regimului de la Phenian, arătându-se foarte critic şi faţă de politica mâinii întinse a preşedintelui sud-coreean de centru-stânga Moon Jae-in.

El s-a alăturat Partidului Libertăţii din Coreea (de opoziţie, ex-Saenuri) şi s-a declarat convins că alegerea sa în parlamentul de la Seul îi va încuraja pe nord-coreeni să întoarcă spatele regimului de la Phenian.

Media sud-coreene relatează că responsabili ai partidului său ar lua în calcul să-i încredinţeze o circumscripţie din cartierul de lux Gangnam, bastion al opoziţiei la Seul. Astfel, şansele sale de a fi ales în scrutinul preconizat pentru 15 aprilie sunt reale.

‘Când populaţia şi elitele nord-coreene vor vedea că Thae Yong Ho, care a servit ca diplomat nord-coreean, poate fi ales de sud-coreeni, vom fi puţin mai aproape de reunificarea reală la care sperăm’, a declarat Thae.

Fostul diplomat nord-coreean a afirmat din nou că politica preşedintelui Moon – care se bazează pe un dialog cu Nordul pentru a rezolva dosarele spinoase privind programele nuclear şi balistic ale Phenianului – merge ‘într-o direcţie greşită’.

Citește și: Procurorii americani cer ani grei de închisoare pentru Roger Stone

Preşedintele sud-coreean a jucat un rol-cheie în ‘destinderea’ apărută în 2018 în peninsulă şi care a permis desfăşurarea în Singapore a primului summit între omologul său american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-Un.

Negocierile nucleare se află însă în impas de la eşecul răsunător al celui de-al doilea summit Trump-Kim acum un an la Hanoi, aminteşte AFP.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O statuie a lui Trump dezbrăcat, considerată ‘deplorabilă’ de republicani

O statuie a lui Trump dezbrăcat, considerată 'deplorabilă' de republicani O marionetă de 13 metri înălţime cu chipul unui Donald Trump complet dezbrăcat a fost...

Operă de artă cu stema Țării Românești, scoasă la licitație la Barcelona. Cumpărătorul este un cetățean român și a plătit 500.000 de euro

Operă de artă cu stema Țării Românești, scoasă la licitație la Barcelona. Cumpărătorul este un cetățean român și a plătit 500.000 de euro Un cetățean...

5 to go investește peste 1 milion de euro pentru a putea deschide 50 de cafenele în Republica Moldova

5 to go investește peste 1 milion de euro pentru a putea deschide 50 de cafenele în Republica Moldova Radu Savopol, cofondatorul rețelei de cafenele...

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.