X

Un fost general din poliţia indoneziană a fost condamnat la moarte pentru asasinat

Fostul general de poliţie Ferdy Sambo a fost condamnat la moarte luni, în Indonezia, pentru uciderea cu premeditare a unui bodyguard, informează AFP. Sentinţa nu este definitivă; termenul pentru apel este de o săptămână, potrivit agerpres

Sambo, care a condus divizia de securitate internă a poliţiei indoneziene – o “poliţie a poliţiilor”, cum o numeşte France Presse – a fost judecat pentru că a ordonat asasinarea bodyguardului său, subofiţerul Nofriansyah Yosua Hutabarat, găsit mort în locuinţa generalului în iulie anul trecut. Instanţa a reţinut că Sambo a fost cel care a încheiat execuţia cu un foc de armă.

Citește și : Regatul Unit îşi va revizui măsurile de securitate

“Acţiunile acuzatului au provocat o durere adâncă familiei victimei (…) acţiunile sale au pătat bunul nume al poliţiei naţionale în ochii poporului indonezian şi ai comunităţii internaţionale”, a declarat judecătorul Wahyu Iman Santoso de la tribunulul districtului de sud al capitalei Jakarta, după procesul urmărit în întreaga ţară.

“Îl declar pe acuzatul Ferdy Sambo (…) vinovat de crima de omor cu premeditare” şi “îl condamn la pedeapsa cu moartea”, s-a pronunţat magistratul.

Mama poliţistului ucis se afla la tribunal, ţinând un portret al fiului ei. În rândurile publicului, care se aştepta cel mult la o condamnare la închisoare pe viaţă, aşa cum ceruse procuratura, s-a produs rumoare la anunţarea sentinţei.

Potrivit AFP, procesul a constituit un test privind posibilitatea poliţiştilor care comit infracţiuni de a scăpa nepedepsiţi în Indonezia.

Hutabarat, în vârstă de 27 de ani, a fost găsit mort la domiciliul lui Sambo în 8 iulie 2022. Poliţia a afirmat iniţial că el fusese ucis de un coleg din dispozitivul de securitate, care l-a surprins în timpul unei agresiuni sexuale asupra soţiei generalului. În 9 august, Sambo a fost însă arestat sub acuzaţia că ar fi ordonat asasinatul şi a tras chiar el ultimul glonţ care l-a ucis pe subofiţer. După încă două săptămâni, a fost arestată şi soţia sa.

Au urmat săptămâni de interogatorii privind faptele. Bodyguardul fusese împuşcat de mai multe ori, iar cadavrul avea urme de tortură. Sambo a prezentat iniţial un alibi, susţinând că era plecat să îşi facă un test pentru COVID-19.

Citește și : Rusia vinde anul acesta peste 80% din petrol în ţările ‘prietenoase’

 

Poliţia a fost acuzată de muşamalizare; omorul a fost anunţat public abia după câteva zile, iar anchetatorii au susţinut că în interiorul locuinţei lui Sambo nu funcţionau camerele de supraveghere.

Tags: bodyguardindonezial Nofriansyah Yosua Hutabaratpolitie
Categorii: Știrile zilei