Un fost medic militar american şi soţia sa, acuzaţi de SPIONAJ în favoarea Rusiei

Publicat:

Un fost medic militar american şi soţia sa, tot medic, au fost puşi sub acuzare pentru presupus complot în vederea de transmiterii către Rusia de date extrem de sensibile despre pacienţii din rândul armatei, a dezvăluit joi Departamentul de Justiţie, relatează Reuters şi AFP, potrivit agerpres.

Potrivit actului de acuzare prezentat la tribunalul federal din Maryland, Jamie Lee Henry, care a fost medic la Fort Bragg, în Carolina de Nord şi soţia sa, Anna Gabrielian, rusofonă şi specialistă în anestezie la universitatea Johns Hopkins, sunt bănuiţi de conspiraţie şi dezvăluirea “greşită” de informaţii medicale despre pacienţii de la bază permiţând identificarea acestora.


Citeşte şi: Uraganul Ian a devastat Florida şi se îndreaptă acum spre sudul SUA; cel puţin 12 oameni au murit – Black News

Deşi în act Henry este identificat cu pronumele “el” şi el însuşi a folosit pronumele masculin la audierea preliminară de joi, în interviuri anterioare din presă, datând din 2015, Henry a apărut ca femeie transgender.

Avocatul lui Henry, David Little, a refuzat să comenteze acuzaţiile, dar a menţionat că clientul său a fost plasat în arest la domiciliu. Un avocat al dr Gabrielian nu a putut fi contactat imediat pentru comentarii.

Actul de acuzare susţine că, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a invadat Ucraina în februarie, Henry şi Gabrielian au încercat să ajute guvernul rus punând la dispoziţie date care să permită regimului de la Kremlin să “obţină cunoştinţe despre situaţiile medicale ale unor pacienţi având legătură cu guvernul şi armata SUA”.

Cuplul s-a întâlnit cu o persoană despre care credeau că este oficial rus, dar era de fapt agent FBI sub acoperire.

La un hotel din Baltimore, pe 17 august, Gabrielian i-a declarat agentului sub acoperire că este “motivată de patriotismul faţă de Rusia să ofere Rusiei toată asistenţa posibilă, chiar dacă asta ar însemna să fie concediată sau să meargă la închisoare”, se arată în document.

La întâlnire, ea s-a oferit să-şi aducă şi soţul în schemă, afirmând între altele că Henry are informaţii despre pregătirea militară furnizată Ucrainei de Statele Unite.

La o altă întâlnire mai târziu în aceeaşi zi, Henry i-a spus şi el agentului FBI sub acoperire că este ataşat faţă de Rusia şi chiar că a avut în vedere să se ofere voluntar pentru a se alătura armatei ruse.

“Modul în care văd ce se întâmplă acum în Ucraina este că Statele Unite îi folosesc pe ucraineni ca instrumente pentru propria lor ură faţă de Rusia”, i-a spus Henry agentului, potrivit procurorilor.

La rândul său, agentul i-a îndemnat să citească o carte numită “În acvariu: Crearea unui spion sovietic de top”, spunându-le celor doi că i-ar ajuta să înţeleagă ce urmau să facă. “Este mentalitatea de a sacrifica totul (…) şi loialitate încă din prima zi”, a spus agentul.

Henry a avut unele rezerve în ceea ce priveşte furnizarea de date privind asistenţa medicală, notând că acest lucru ar încălca legea privind portabilitatea şi răspunderea în asigurările medicale (HIPAA), dar Gabrielian nu a avut nicio ezitare, se mai arată în documentul citat de Reuters. Într-o întâlnire ulterioară din 24 august, ea i-a spus agentului că soţul ei este un “laş” dacă este preocupat de încălcarea HIPAA, în schimb ea încalcă legea “tot timpul” şi se va asigura că pot oferi Rusiei acces la dosarele medicale ale pacienţilor de la Fort Bragg.

Până la sfârşitul lunii, ea predase deja informaţii despre actuali şi foşti oficiali militari şi soţii/soţiile lor, potrivit actului de acuzare.

Cei doi sunt pasibili de până la 20 de ani de închisoare.

Tot joi a fost pus sub acuzare şi un specialist în securitate informatică fost colaborator al Agenţiei naţionale de securitate (NSA) a SUA, a consemnat AFP.

Jareh Sebastian Dalke, în vârstă de 30 de ani, a lucrat doar patru săptămâni pentru NSA, demisionând brusc la sfârşitul lui iunie invocând motive familiale. În acest timp însă acesta a printat documente “top secret” pe care ar fi încercat să le vândă unui presupus agent al unui guvern străin, dar care era de fapt agent FBI.

Citeşte şi: Uniunea Europeană lucrează la un nou indice pentru gazele naturale lichefiate – Black News

Dalke a comunicat prin intermediul unui site de pe “dark web”, reţea clandestină creată de principalul serviciu de informaţii externe al Rusei, conform unui raport de anchetă depus la tribunal de FBI. Americanul a cerut 85.000 de dolari în schimbul documentelor, obţinând trei plăţi în criptomonede, între care una în valoare de 11.422 de dolari.

Jareh Sebastian Dalke, arestat la Denver, în Colorado, în timp ce se pregătea să predea documentele, riscă pedeapsa capitală sau închisoare pe viaţă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Iurie Filip contestă decizia instanței de fond

Iurie Filip contestă decizia instanței de fond Fostul vicepreședinte al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNSP), Iurie Filip, demis în 2021 împreună cu toți conducătorii...

Partidul Laburist, favorit în alegerile parlamentare ce au loc joi în UK

Partidul Laburist, favorit în alegerile parlamentare ce au loc joi în UK Aproximativ 46 de milioane de britanici sunt aşteptaţi joi la secţiile de votare...

Rusia este dispusă să exporte în continuare gaze spre Europa. Kievul vrea să-i închidă robinetul

Rusia este dispusă să exporte în continuare gaze spre Europa. Kievul vrea să-i închidă robinetul Rusia este gata să continue să livreze gaze Europei şi...

„Șansa” lui Șor nu va putea participa la alegeri

„Șansa” lui Șor nu va putea participa la alegeri Activitatea partidului politic „Șansă” ar putea fi temporar stopată, iar formațiunea nu va putea participa la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.