Un fost mercenar din Grupul Wagner spune că Rusia nu ar mai trebui să intervină în alte ţări

Publicat:

Marat Gabidullin, fost mercenar în cadrul firmei militare private ruse Wagner, consideră că Rusia ar trebui să pună capăt intervenţiilor în alte ţări şi să se concentreze asupra problemelor interne, transmite AFP, potrivit agerpres.

Gabidullin, căruia i-a apărut joi în Franţa cartea “Eu, Marat, fost comandant al armatei Wagner”, a acordat agenţiei citate un interviu în care spune că ruşii ar fi trebui să îşi rezolve problemele “astfel încât oamenii să înceapă să ne respecte şi să ne admire, ca să putem deveni un exemplu pentru Ucraina. Şi atunci Ucraina ar fi venit spre noi şi nu ne-ar fi respins”.


Citește și: Rusia pune sub semnul întrebării forţa europeană EUFOR-Althea din Bosnia şi Herţegovina – Black News

În carte şi în interviu, fostul paramilitar în vârstă de 55 de ani dă detalii despre viaţa de zi cu zi a luptătorilor paramilitari din Wagner, alături de care a acţionat din 2015 până în 2019 în Ucraina şi Siria.

“Wagner este un fel de armată mică”, ale cărei obiective se pot schimba în funcţie de situaţia de pe teren, explică el. Sunt înrolaţi nu doar mercenari profesionişti, ci şi romantici care “vor să ia contact cu războiul” şi foşti condamnaţi care nu mai pot intra în armata obişnuită. Mulţi sunt atraşi de salariile mai mari decât cele pe care le-ar putea obţine în Rusia – între 1500 şi 2200 de euro pe lună, în funcţie de misiuni.

AFP menţionează că Wagner este o structură foarte secretă, care a fost acuzată de jafuri, în special în Africa, şi cu care autorităţile ruse susţin că nu au nicio legătură.

Gabidullin povesteşte că a participat în vara lui 2015 la prima misiune alături de luptătorii pro-ruşi din estul Ucrainei, apoi la mai multe operaţiuni în Siria, în sprijinul forţelor regimului lui Bashar al-Assad. AFP nu a fost în măsură să verifice acest istoric, pentru care fostul mercenar nu exprimă niciun fel de remuşcări.

El afirmă că şi-a făcut treaba, dar mărturiseşte că a fost “frustrat şi dezamăgit” de misiunea de la Lugansk, din Ucraina, din cauza “înşelătoriei cauzei nobile care vorbea despre apărarea intereselor Rusiei”.

În Siria, unde a fost rănit grav de o grenadă la Palmira, “intervenţia” Rusiei “n-a ajutat” poporul, apreciază Gabidullin.

Citeşte şi: Berlinul evaluează anunţul Rusiei privind sancţiunile împotriva Gazprom Germania – Black News

Moscova a dezminţit întotdeauna oficial orice legătură cu Wagner, iar în Rusia, tot oficial, folosirea mercenarilor este interzisă. Gabidullin spune însă că este ceva “dovedit, incontestabil” şi argumentează evidenţiind armamentul şi însemnele. El susţine că nu a asistat niciodată la vreo crimă de război comisă de camarazii săi, însă aceştia au putut fi utilizaţi în unele cazuri într-un mod “care încalcă toate normele şi valorile morale”.

Gabidullin speră că va putea să se întoarcă într-o bună zi în Rusia, pe care o numeşte patria sa, însă recunoaşte că acum ar fi prematur: o lege recentă pedepseşte cu până la 15 ani de închisoare răspândirea de “informaţii mincinoase” despre acţiunile ruse în străinătate. “Există riscul să nu mai pot ieşi din ţară”, susţine el, adăugând: “dacă mi-e frică, dacă nu mi-e frică… voi supravieţui într-un fel sau altul”. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina vor fi prelungite până la sfârșitul anului

Restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina vor fi prelungite până la sfârșitul anului Restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina...

La summitul OCS de la Shanghai, Putin şi-a reiterat planul de pace în Ucraina, sinonim cu ‘capitulare’ Kievului

La summitul OCS de la Shanghai, Putin şi-a reiterat planul de pace în Ucraina, sinonim cu 'capitulare' Kievului Rusia este gata să ia în considerare...

Un mort şi trei răniţi într-un atac rusesc asupra unei instalaţii de gaze în regiunea ucraineană Poltava

Un mort şi trei răniţi într-un atac rusesc asupra unei instalaţii de gaze în regiunea ucraineană Poltava Un atac cu rachete al forţelor armate ruse...

The Telegraph: Corupția, un obstacol ce stă în calea aderării Ucrainei la NATO

The Telegraph: Corupția, un obstacol ce stă în calea aderării Ucrainei la NATO În timp ce războiul continuă, Ucraina pare tot mai departe de a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.