X

Un fost ministru al guvernului italian, condamnat la închisoare pentru o insultă rasistă

Un fost ministru al guvernului italian care a comparat o oponentă de culoare cu o primată a fost condamnat luni la 18 luni de închisoare, pentru insultă rasistă, informează dpa, potrivit agerpres.

În iulie 2013, Roberto Calderoni a declarat că ministrul pentru integrare de atunci, Cecile Kyenge, cetăţeană italiană născută în Congo, “îl face să se gândească la un urangutan”.

Citește și : Ţările din estul Mediteranei vor forma o piaţă regională a gazelor naturale

“Chiar dacă acesta este un verdict al primei instanţe şi pedeapsa poate fi suspendată, aceasta este o decizie încurajatoare pentru toţi cei care luptă împotriva rasismului”, a comentat, într-o postare pe contul său de Facebook, Cecile Kyenge, în prezent membră a Parlamentului European din partea Partidului Democrat (centru-stânga).

Verdictul a fost dat de un tribunal din oraşul Bergamo, nordul Italiei.

Procedurile legale au durat mult pentru că asupra disputei a fost solicitată să se pronunţe şi Curtea Constituţională, care a decis că afirmaţiile lui Calderoni nu sunt acoperite de imunitatea parlamentară.

Calderoni, care este în prezent vicepreşedintele Senatului italian, face parte din Partidul antiimigraţie de extremă-dreapta Liga, condus de vicepremierul şi ministrul de interne Matteo Salvini.

El a fost ministru pentru reforme instituţionale în perioada 2004-2006 şi ministru al administraţiei publice în 2008-2011, în guvernele conservatoare conduse de Silvio Berlusconi.

Citește și : Pompeo: Riadul se angajează ca cei care se fac vinovaţi de uciderea jurnalistului Khashoggi să dea socoteală

În 2006, Calderoni a fost dat afară din guvern după ce şi-a imprimat pe un tricou controversata caricatură a Profetului Mohamed. Acţiunile lui au declanşat proteste sângeroase în Libia, fostă colonie a Italiei.

Tags: Cecile KyengefacebookinchisoareLigaRoberto CalderoniSilvio Berlusconi
Categorii: Diaspora