X

Un fost patron al unei agenţii de publicitate a pledat vinovat în scandalul de corupţie de la JO de la Tokyo

Fostul preşedinte al unei agenţii de publicitate japoneze a recunoscut, vineri, că a oferit mită unui responsabil al comitetului organizator al Jocurilor Olimpice de la Tokyo 2020, pentru a obţine un contract legat de acest eveniment, aflat în centrul unui scandal de corupţie, informează AFP, potrivit agerpres.

Declaraţiile sale în faţa unui tribunal din Tokyo intervin în timp ce o anchetă privind apeluri de oferte trucate în legătură cu Jocurile din capitala niponă iau amploare.

Citeşte şi: Maia Sandu risipeşte mitul candidaturii sale la președinția României – Black News

Procurorii îl acuză pe Shinichi Ueno, fost preşedinte al ADK, a treia cea mai importantă agenţie de publicitate niponă, că ar fi plătit 14 milioane de yeni (98.000 de euro) lui Haruyuki Takahashi, un fost responsabil al Comitetului de organizare Tokyo-2020, în schimbul unui contract de sponsorizare pentru grupul său.

Conform procurorilor, Ueno (69 ani) era în 2018 “disperat” că agenţia sa nu a câştigat niciun contract legat de Jocuri şi ar fi apelat la Takahashi să-l ajute.

De asemenea, Takahashi este acuzat că ar fi primit 1,4 milioane de euro mită din partea mai multor companii, în special pentru atribuirea de contracte publicitare.

Citeşte şi: Autorităţile mexicane au descoperit 31 de cadavre în două gropi comune

Procurorii l-au arestat luna aceasta pe un fost responsabil al organizării JO de la Tokyo, Yasuo Mori, precum şi pe alţi trei oameni de afaceri bănuiţi că ar fi trucat apeluri de oferte legate de JO.

Acest amplu scandal a afectat candidatura oraşului Sapporo (nordul Japoniei) la Jocurile Olimpice de iarnă din 2030. Sapporo a întrerupt evenimentele promoţionale şi prevede un sondaj în rândul populaţiei pentru evaluarea candidaturii.

Tags: JaponiaJocurile olimpicesapporoShinichi UenotokyoYasuo Mori
Categorii: Știrile zilei