Un fost procuror general din Afganistan a primit cetăţenia italiană

Publicat:

Roma a acordat cetăţenia italiană unei cunoscute femei-magistrat afgane, Maria Bashir, prima femeie procuror general din această ţară, evacuată în septembrie odată cu retragerea trupelor americane, informează joi AFP, potrivit agerpres.

Maria Bashir, 51 de ani, a devenit în 2009 procuror general al provinciei Herat, în vestul Afganistanului, unde a combătut corupţia, violenţele împotriva femeilor şi căsătoria forţată a minorilor.


Citeşte şi: O banală răceală ar putea oferi protecție suplimentară împotriva Covid – Black News

La sfârşitul anilor 1990, talibanii o eliberează din post.

“Era o perioadă extrem de aspră pentru femei. Tuturor le era frică să se ducă la lucru şi mie la fel, a trebuit să rămân acasă. Atunci, am deschis o şcoală clandestină la mine acasă, pentru fetele din cartier”, a povestit Maria Bashir în 2010 într-un interviu pentru Oficiul Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate.

Ea a primit în 2011 Premiul Internaţional “Femei Curajoase din întreaga lume’ decernat de Departamentul de Stat american. Şi, în acelaşi an, revista Time a plasat-o printre primele 100 cele mai influente personalităţi din lume.

Maria Bashir “a lucrat în strânsă colaborare cu autorităţile italiene în timpul prezenţei lor în ţară (în Afganistan), contribuind la întărirea instituţiilor şi, pe plan mai general, a statului de drept”, a motivat consiliul de miniştri, care a validat decizia miercuri seara.

Citeşte şi: Julian Assange se căsătoreşte în spatele gratiilor – Black News

“Italia îşi va manifesta astfel sprijinul pentru toate celelalte femei afgane, care continuă să lupte pentru libertatea lor şi drepturile lor, plătind un preţ mare”, a reacţionat la rândul său, într-un comunicat, ministrul justiţiei, Marta Cartabia, care a întâmpinat-o pe Maria Bashir la sosirea ei la Roma, pe 9 septembrie.

Maria Bashir s-a declarat “recunoscătoare” şi i-a mulţumit preşedintelui italian Sergio Mattrella, semnatarul decretului de naturalizare, pentru această “mare onoare”. “Sper că vom putea lucra şi mai mult pentru femeile afgane, cu ajutorul prietenilor noştri italieni”, a spus ea, citată de agenţia Ansa.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.