X

Un fost reporter de la Wall Street Journal spune că o firmă de avocatură a folosit hackeri indieni pentru a-i sabota cariera

Un fost reporter de la Wall Street Journal acuză o mare firmă de avocatură din SUA că a folosit hackeri mercenari pentru a-l înlătura de la locul de muncă și a-i distruge reputația, scrie Reuters, informează mediafax.

Într-o plângere depusă vineri, Jay Solomon, fostul angjat al publicației, spune că Dechert LLP, cu sediul în Philadelphia, a colaborat cu hackeri din India pentru a accesa e-mailurile dintre el și una dintre sursele sale cheie, Farhad Azima, un executiv iraniano-american din domeniul aviației.

Citește și : Ministrul Finanţelor din Marea Britanie a fost DEMIS

Solomon a declarat că mesajele, care îl arătau pe Azima avansând ideea de ai ntra împreună în afaceri, au fost puse într-un dosar și distribuite pentru a fi concediat, lucru care s-a și întâmplat.

Procesul, intentat la tribunalul federal din Washington, afirmă că Dechert “a dezvăluit pe nedrept acest dosar mai întâi angajatorului domnului Solomon, Wall Street Journal, la biroul său din Washington DC, și apoi altor instituții media în încercarea de a-l defăima și discredita”. Jurnalistul a declarat că această campanie “a făcut ca domnul Solomon să fie efectiv pus pe lista neagră de către comunitatea jurnalistică și editorială”.

Dechert nu a răspuns imediat la un mesaj prin care se solicitau comentarii. Azima – care a intentat propriul proces împotriva Dechert joi, la New York – nu a răspuns imediat la un mesaj.

Procesul lui Solomon este cel mai recent dintr-o serie de acțiuni în justiție care urmează după ce Reuters a relatat despre hackeri angajați care operează din India. În luna iunie, Reuters a relatat despre activitățile mai multor organizații de hackeri contra cost, inclusiv companiile BellTroX și CyberRoot din zona Delhi, care au fost implicate într-o serie de campanii de spionaj care au durat un deceniu și care au vizat mii de persoane, inclusiv peste 1.000 de avocați de la 108 firme de avocatură diferite.

La vremea respectivă, Reuters a relatat că persoanele care au devenit ținte ale pirateriei informatice în timp ce erau implicate în cel puțin șapte procese diferite au lansat fiecare propriile anchete privind campania de spionaj cibernetic.

De atunci, acest număr a crescut.

Azima, fosta sursă a lui Solomon, se numără printre cei care au mers în instanță din cauza presupusului hacking. Avocații săi, ca și cei ai lui Solomon, susțin că Dechert a lucrat cu BellTroX, CyberRoot și o serie de investigatori privați pentru a fura e-mailurile și a le publica pe internet.

BellTroX și CyberRoot nu sunt părți în proces și nu au putut fi contactate imediat. Directorii executivi ai ambelor firme au negat anterior că ar fi comis vreo infracțiune.

Solomon și Azima susțin că Dechert a întreprins operațiunea de piratare și scurgere în interesul clientului său, șeicul Saud bin Saqr al-Qasimi, conducătorul emiratului Ras Al Khaimah din Orientul Mijlociu. Reuters a relatat că avocații agenției de investiții din Ras Al Khaimah – RAKIA – au folosit e-mailurile pentru a contribui la câștigarea unui proces de fraudă intentat împotriva Azima la Londra în 2016.

Azima, care neagă acuzațiile de fraudă ale RAKIA, încearcă să obțină anularea hotărârii.

Pe lângă faptul că au fost utilizate în instanță, e-mailurile scurse au ajuns și la The Associated Press, care a publicat două articole despre Azima în iunie 2017, inclusiv unul care a dezvăluit că magnatul companiilor aeriene i-a oferit reporterului Solomon o participație minoritară într-o companie pe care o înființa. WSJ l-a concediat pe Solomon cu puțin timp înainte de publicarea articolului AP, invocând încălcări ale eticii.

Solomon spune că nu a acceptat niciodată propunerea lui Azima și nici nu a beneficiat financiar de pe urma relației lor. Într-o relatare la persoana întâi a scandalului, publicată în Columbia Journalism Review în 2018, fostul jurnalist a declarat că nu a respins niciodată propunerile lui Azima despre afaceri, pentru că încerca să facă pe plac unui om care a fost crucial pentru reportajele sale despre Orientul Mijlociu. Solomon a recunoscut “greșeli grave în gestionarea relației mele de sursă cu Azima”, dar a spus că a fost ținta unei operațiuni “incredibil de eficiente”.

Citește și : Republica Moldova are nevoie de un plan pentru plata gazelor ruseşti

Nici WSJ, nici AP nu au răspuns la solicitările de comentarii.

Solomon a câștigat mai multe premii pentru activitatea sa de corespondent străin înainte de a fi concediat. El a refuzat să ofere un comentariu oficial despre proces, dar în 2018 a numit episodul un avertisment pentru jurnaliști. “Scurgerile de informații și piratarea e-mailurilor și a corespondenței pot arunca în aer un reportaj complicat și pot deraia luni, dacă nu ani de muncă”, a spus el.

Tags: hackeriJay SolomonPhiladelphiaSUAWall Street Journal
Categorii: Știrile zilei