Un fost vicepreşedinte argentinian, condamnat la închisoare pentru corupţie

Publicat:

Amado Boudou, vicepreşedinte al Argentinei între 2011 şi 2015, a fost condamnat marţi la aproape şase ani de închisoare pentru o operaţiune controversată de salvare de la faliment a unei companii care imprima bani în timp ce era ministru al economiei, un nou capitol într-un vast scandal de corupţie care zguduie ţara, relatează AFP, potrivit agerpres.

Condamnarea sa survine în contextul în care Argentina este zguduită de un vast scandal de mituire a unor înalţi funcţionari de către şefi ai marilor companii.


Citește și : Turcia: Noul ministru adjunct de externe va conduce delegaţia care va merge în SUA pentru dezamorsarea tensiunilor (surse)

Un tribunal din Buenos Aires a emis verdictul că Amado Boudou, de 55 de ani, este vinovat de corupţie şi primirea unor foloase ilegale. Imediat încarcerat, el a fost declarat ineligibil pe viaţă pentru funcţii publice, dar avocaţii săi ar urma să facă apel.

El a fost inculpat în timp ce era încă vicepreşedinte al Cristinei Kirchner – un post pe care l-a părăsit în decembrie 2015 – apoi plasat în detenţie preventivă în 2017.

Potrivit tribunalului, pe când era ministru al economiei (2009-2011), Amado Boudou şi alte câteva persoane au lansat un plan de salvare a unei companii private în faliment, Ciccone Calcografica, care deţinea practic monopolul imprimării de bani şi de documente oficiale în Argentina.

Tentativa de revânzare a companiei a eşuat în cele din urmă, iar statul a naţionalizat Ciccone Calcografica.

Amado Boudou a afirmat mereu că este nevinovat. “Nu am negociat niciodată în beneficiul meu, nici prin intermediul unor terţi, cele 70% din acţiunile Ciccone. Acuzaţia de corupţie presupusă nu are niciun fundament, nici legătură cu probele, pentru că aceasta nu a existat”, a declarat el înainte de verdict.

Alte cinci persoane au fost condamnate în acest caz, printre fostul proprietar al companiei, Nicolas Ciccone. La începutul anului, acesta a obţinut o uşurare a măsurilor de detenţie. El a fost plasat atunci în arest la domiciliu, întrucât soţia sa, fosta deputată mexicană Monica Garcia de la Fuente, urma să nască gemeni.

Citește și : UE îndeamnă companiile să intensifice afacerile cu Iranul, ignorând avertismentele lui Trump

Condamnările sau acuzaţiile de corupţie s-au abătut asupra administraţiei Kirchner de la plecarea sa de la putere.

“Este un fapt istoric în Argentina că corupţia este judecată. Există o justiţie în Argentina şi ea acţionează în deplină libertate”, a declarat şeful agenţiei guvernamentale anticorupţie.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Patru vameși au fost reținuți de CNA pentru corupție

Patru vameși au fost reținuți de CNA pentru corupție Patru angajați ai Serviciului Vamal au fost reținuți de ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA), într-un dosar...

Șefa statului s-a întâlnit cu moldovenii din Marea Britanie

Șefa statului s-a întâlnit cu moldovenii din Marea Britanie Șefa statului s-a întâlnit, aseară cu moldovenii din Marea Britanie. Citește și: Jurnalista Natalia Morari râvnește...

Incendiu devastator la Nisa. Șapte morți între care trei copii

Incendiu devastator la Nisa. Șapte morți între care trei copii Trei copii şi un adolescent se numără printre victimele unui incendiu devastator, care s-a produs...

Premierul Recean a discutat cu agricultorii din sudul țării

Premierul Recean a discutat cu agricultorii din sudul țării Prim-ministrul Dorin Recean a întreprins o vizită de lucru în sudul țării, împreună cu vicepremierul, ministrul...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.