X

Un funcționar public a fost condamnat pentru trafic de influență în câteva zeci de episoade

Un funcționar public a fost condamnat pentru trafic de influență în câteva zeci de episoade

Un bărbat a fost învinuit de săvârșirea a 26 de episoade de trafic de influență într-un dosar pornit de Centrul Național Anticorupție (CNA) în baza autosesizării și deferit justiției de către Procuratura Anticorupție.

Citește și: Mai mulți moldoveni ar fi fost răniți într-un atac cu cuțitul la Berlin

Bărbatul  a fost amendat cu 175 000 de lei, cu privarea de dreptul de a deține funcții publice pe un termen de 3 ani. Decizia a fost pronunțată recent de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Inculpatul a fost recunoscut vinovat, însă liberat de pedeapsa penală, din motivul expirării termenului de prescripție de tragere la răspundere penală. Totodată, au fost confiscate din contul inculpatului în beneficiul statului a contravalorii mijloacelor bănești în sumă de 6 300 euro și 22 200 lei, cu titlu de mijloace obținute din activitatea infracțională, fiind menținut sechestrul aplicat asupra bunurilor acestuia.

Un funcționar public a fost condamnat pentru trafic de influență în câteva zeci de episoade

Potrivit procurorilor, în anul 2017, pe când ocupa funcția de director-administrator al unei întreprinderi specializate în consultanță juridică, contabilitate, servicii de construcție și cadastrale, inculpatul a pretins și primit sume de bani între 300 și 2 700 euro de la diverse persoane. Aceste sume au fost solicitate pentru a perfecta procesele-verbale de recepție finală a unor obiective de construcție, incluzând în comisiile de recepție specialiști atestați în domeniul construcțiilor și influențând semnarea acestor documente.

De asemenea, inculpatul a primit bani pentru a influența diverse acțiuni în cadrul Agenției Servicii Publice, printre care înregistrarea proceselor-verbale de recepție finală a încăperilor, înregistrarea unui bun imobil nou format, perfectarea autorizației de construire a unui drum de acces, și alte intervenții similare. Totodată, acesta a primit bani sub pretextul influenței asupra unor funcționari publici din cadrul Primăriei municipiului Chișinău, pentru a urgenta privatizarea unui apartament sau a modificarea liniilor roșii la un bun imobil.

Urmărirea penală a durat doi ani, iar judecarea cauzei a durat 5 ani, cauza fiind examinată în procedură simplificată, în baza probelor administrate la faza de urmărire penală, inculpatul recunoscându-și vinovăția integral.

Tags: Centrul Național Anticorupțiefuncționar condamnatmitatrafic de influenţă
Știrile zilei