Un grup de intelectuali de la Chişinău contestă iniţiativa lui Dodon de a organiza festivităţi în 24 august

Publicat:

Un grup de intelectuali de la Chişinău, printre care reputaţi istorici, scriitori şi interpreţi, a contestat miercuri iniţiativa preşedintelui prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, de a organiza festivităţi în 24 august dedicate împlinirii a 75 de ani de la ‘eliberarea Moldovei de fascism’ de către armata sovietică, invitând în schimb la un miting comemorativ în data de 23 august, informează Radio Chişinău, scrie agerpres.

‘În locul manifestărilor zgomotoase, pe care le pregăteşte preşedintele Igor Dodon’ ar trebui organizată o zi de doliu, au declarat reprezentanţii acestui grup în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la redacţia portalului IPN din Chişinău.


Citește și : Atentat cu maşină-capcană în Siria: Doi adulţi şi trei copii au fost ucişi!

În opinia lor, ‘prin organizarea acestor acţiuni, Igor Dodon urmăreşte, pe de o parte, să ponegrească memoria miilor de basarabeni care au devenit victime ale administraţiei sovietice de ocupaţie’, iar pe de altă parte ‘să proslăvească, să elogieze regimul sovietic care a fost instaurat în Basarabia după operaţiunile militare din vara anului 1944’.

‘La 23 august se vor împlini 80 de ani de la semnarea odiosului Pact Ribbentrop-Molotov şi a Protocolului adiţional secret, documente prin care cele două tiranii ale timpului – Germania nazistă şi Uniunea Sovietică comunistă – şi-au împărţit sferele de influenţă în Europa Centrală şi de Sud-Est’, a amintit în acest context istoricul Anatol Petrencu, prezent la conferinţa de presă.

La 28 iunie 1940, în bună înţelegere cu Germana hitleristă, URSS a anexat Basarabia, nordul Bucovinei şi ţinutul Herţa, promovând în aceste teritorii politici represive împotriva populaţiei, organizând acţiuni de naţionalizare, sovietizare, deznaţionalizare, deportare etc, a evocat Anatol Petrencu.

El a menţionat că ‘în toiul operaţiunilor militare din cel de-al Doilea Război Mondial, pe data de 24 august 1944, URSS a reanexat teritoriile, ocupate în iunie 1940, reluând vechea politica criminală de represiune şi deznaţionalizare, la care s-a adăugat forme noi de persecuţie împotriva populaţiei civile – înfometarea, deportarea în masă şi altele’, potrivit canalului media citat.

‘Cred că este firesc ca această zi de 24 august să fie o zi de doliu. În 1939, în Basarabia erau atestaţi 5,2 milioane de locuitori, iar, în 1952, dintre aceştia mai rămăseseră 2,5 milioane. Deci, jumătate din populaţie dispăruse. Şi atunci ce serbăm noi la 24 august? Este ca şi cum am dansa la acea sărbătoare anunţată pe mormintele celor peste două milioane de cetăţeni ai noştri care au dispărut în această perioadă’, şi-a exprimat indignarea scriitorul Nicolae Dabija.

Citește și : Securitatea Marii Britanii va fi ŞUBREZITĂ de un Brexit dur

Istoricul Ion Negrei a menţionat că grupul de intelectuali moldoveni din care face parte lansează un apel la comemorarea zilei de 23 august ca zi de doliu, denunţând sărbătorile sovietice, care continuă să fie marcate de autorităţile Republicii Moldova.

‘Ziua aceasta de 24 august 1944, când în spaţiul dintre Prut şi Nistru a fost reinstaurat regimul totalitar sovietic comunist devine o zi de manipulare a opiniei publice. Devine o zi de profanare a memoriei istorice, devine o zi în care populaţia băştinaşă, victimele acestui popor sunt înjosite, ponegrite, sunt devalorizate, deoarece se organizează mari campanii propagandistice în care lucrurile sunt prezentate denaturat’, a mai spus istoricul citat.

‘Considerăm că orice deformări ale istoriei în continuare, orice încercări de a lipsi generaţia tânără de adevăr referitor la tot ceea ce s-a întâmplat de-a lungul timpului, mai ales după 28 iunie 1940 încoace, trebuie să fie evitate’, a subliniat şi Alecu Reniţă, preşedintele Mişcării Ecologiste din Republica Moldova.

Interpreta Zinaida Bolboceanu a făcut un apel către colegii ei să refuze apariţia pe scenă pe data de 24 august la concertul organizat de Igor Dodon.

Mitingul comemorativ va fi organizat în Scuarul Europei din Chişinău, începând cu ora 12.00.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.