Un grup de parlamentari din Canada cer în China autorităţilor eliberarea a doi canadieni deţinuţi

Publicat:

Un grup de parlamentari din Canada aflaţi într-o vizită în China au cerut luni autorităţilor să elibereze doi canadieni deţinuţi de luna trecută, dar nu au avut succes, a relatat Canadian Broadcasting Corp, informează Reuters, scrie agerpres.

Ottawa cere ca China să-i elibereze imediat pe Michael Kovrig şi Michael Spavor, reţinuţi după ce autorităţile canadiene l-au arestat pe directorul financiar al grupului chinez de telecomunicaţii Huawei pe baza unui mandat emis de Statele Unite, la începutul lunii decembrie.


Citește și : Turcia: Opozantul Eren Erdem, eliberat după şase luni de detenţie

Senatorul Joseph Day, unul dintre parlamentarii canadieni, a declarat că grupul a reiterat preocupările guvernului de la Ottawa în timpul a ceea ce el a numit o întâlnire “foarte sinceră” cu oficiali chinezi la Shanghai.

“Esenţa mesajului este că executivul Canadei a cerut eliberarea lor imediată”, a explicat Day pentru CBC după întâlnire.

“Ei nu au fost informaţi despre acuzaţiile împotriva lor, nu au avut acces liber la avocaţii lor. Noi am spus (părţii chineze) că conform oricărui standard internaţional nu este corect”, a adăugat el.

Day a mai spus că oficialii chinezi au vrut să ştie de ce poliţia canadiană a arestat-o pe şefa operaţiunilor financiare ale gigantului Huawei Technologies Co, Meng Wanzhou, la Vancouver pe 1 decembrie.

Beijingul insistă ca acuzaţiile împotriva lui Meng să fie abandonate dar Canada, care a acţionat în baza unei cereri de extrădare emise de Statele Unite, afirmă că nu poate interfera cu procesul judiciar.

Deşi Canada declară că China nu a făcut nicio legătură specifică între reţinerea celor doi canadieni şi arestarea lui Meng, experţi şi foşti diplomaţi afirmă că nu au nicio îndoială că Beijingul se foloseşte de cazurile Kovrig şi Spavor pentru a face presiune asupra autorităţilor de la Ottawa.

Ziarul China Daily a publicat luni un comentariu potrivit căruia Canada “ar putea pierde încrederea şi cooperarea celor mai multe ţări în curs de dezvoltare” din cauza acestei probleme.

Citește și : Ministrul francez de interne: ”La ultra-violenţă vom opune ultra-fermitate”

“Continuând să urmărească SUA, fie pasiv, fie în mod activ, Canada va face rău în cele din urmă intereselor sale naţionale”, potrivit comentariului lui Li Qingsi, profesor de studii internaţionale la Universitatea Renmin.

Vizita canadiană a fost aranjată înainte de arestarea lui Meng.

La rândul său, Alex Lawrence, purtătorul de cuvânt-şef al ministrului canadian de externe Chrystia Freeland, a reiterat într-un e-mail că “suntem adânc preocupaţi de detenţia arbitrară de către autorităţile chineze a doi canadieni de luna trecută şi cerem eliberarea lor imediată”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Rețeaua rusă de spionaj din Cipru. Cum a eșuat misiunea sub acoperire a agenților lui Putin

Rețeaua rusă de spionaj din Cipru. Cum a eșuat misiunea sub acoperire a agenților lui Putin Cipru a devenit una dintre principalele țări din Europa...

Tinerii, reținuți pentru vandalizarea instituțiilor statului, arestați pentru 20 de zile

Tinerii, reținuți pentru vandalizarea instituțiilor statului, arestați pentru 20 de zile Cei doi tineri, de 20 și 21 de ani, reținuți pentru vandalizarea sediului Ministerului...

Guvernul Elveţiei susţine candidatura la organizarea Jocurilor Olimpice de iarnă din 2038

Guvernul Elveţiei susţine candidatura la organizarea Jocurilor Olimpice de iarnă din 2038 Guvernul Elveţiei este "favorabil" candidaturii ţării la organizarea Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de...

Trupele rusești trebuie retrase imediat din Moldova. Mesajul premierului Recean la Adunarea ONU

Trupele rusești trebuie retrase imediat din Moldova. Mesajul premierului Recean la Adunarea ONU Republica Moldova își dorește soluționarea pașnică a conflictului transnistrean, cu respect deplin...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.