Un hacker portughez, care a declanşat scandalul ‘Football Leaks’, ‘O TOARNĂ’ pe miliardara Angolei

Publicat:

Hackerul portughez Rui Pinto (foto), aflat în detenţie după ce a dezvăluit scandalul ‘Football Leaks’, este şi sursa pentru ‘Luanda Leaks’ privind natura frauduloasă a averii miliardarei Isabel dos Santos, fiică a fostului preşedinte angolez, au precizat avocaţii săi luni, citaţi de AFP, potrivit agerpres.

“Dl.Rui Pinto îşi asumă responsabilitatea remiterii (…), la finalul lui 2018, a unui disc ce conţinea ansamblul datelor la originea recentelor dezvăluiri legate de averea doamnei Isabel dos Santos”, au anunţat avocatul francez William Bourdon şi colegul său portughez Francisco Teixeira da Mota.


Citeşte şi: Autorităţile anunţă creşterea numărului de infecţii. Vacanţa a fost prelungită în toată ţara!

Portughezul, în vârstă de 31 de ani, “a dorit astfel să faciliteze înţelegerea operaţiunilor complexe efectuate cu complicitatea unor bănci şi jurişti care nu doar sărăcesc poporul şi statul Angola, ci sunt totodată susceptibile de a fi adus o gravă atingere interesului general al Portugaliei”, fosta putere colonială în care Isabel dos Santos a făcut investiţii majore, au adăugat cei doi avocaţi, într-un comunicat.

Consorţiul internaţional al jurnaliştilor de investigaţie (ICIJ) a publicat pe 19 ianuarie o vastă anchetă, realizată pe baza a aproximativ 715.000 de documente, denumite “Luanda Leaks”, acuzând-o pe Isabel dos Santos că ar fi “sifonat economia angoleză” şi acumulat în mod fraudulos o avere estimată la 2,1 miliarde de dolari.

Aceste date le-ar fi parvenit prin intermediul Platformei de protecţie a avertizorilor din Africa (PPLAAF), prezidată de avocatul Bourdon.

La trei zile după publicarea acestei anchete, justiţia din Angola, care îngheţase din decembrie activele Isabelei dos Santos în această ţară, a acuzat-o oficial pe miliardară, dar şi pe mai mulţi dintre asociaţii săi portughezi, de fraudă, deturnare de fonduri şi spălare de bani.

Rui Pinto se află în prezent în arest preventiv în Portugalia, unde aşteaptă să fie judecat pentru tentativă de extorcare şi diverse infracţiuni informatice legate de scurgerile din “Football Leaks” organizate începând de la finalul lui 2015.

Citeşte şi: Premierul chinez pleacă în Wuhan. Directorul OMS se deplasează în China

Publicate în mai multe părţi de un consorţiu de instituţii de presă europene, European Investigative Collaborations, aceste dezvăluiri au expus mecanisme de evaziune fiscală, suspiciuni de fraudă şi de corupţie implicând jucători de top şi lideri de cluburi.

Aceste informaţii au permis autorităţilor din mai multe state, printre care Franţa, să deschidă investigaţii cu privire la presupuse deturnări de fonduri în fotbal.

La puţin timp după arestarea sa, în ianuarie 2019, la Budapesta, unde locuia, Rui Pinto a declarat că deţine şase teraocteţi de documente nepublicate.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate Rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate. Decizia aparține unui tribunal din Argentina. Copiii celebrului...

Italia a simplificat condiţiile pentru angajarea muncitorilor străini

Italia a simplificat condiţiile pentru angajarea muncitorilor străini Italia a simplificat condiţiile de intrare în ţară şi a redus obstacolele birocratice pentru muncitorii străini, în...

Zeci de paramedici şi pompieri ucişi în Liban în bombardamentele israeliene din ultimele zile

Zeci de paramedici şi pompieri ucişi în Liban în bombardamentele israeliene din ultimele zile Peste 40 de paramedici şi pompieri au fost ucişi în...

Străinii fug din Liban pe măsură ce ofensiva israeliană se intensifică

Străinii fug din Liban pe măsură ce ofensiva israeliană se intensifică Cetăţenii străini din Europa, Asia şi Orientul Mijlociu - inclusiv români - au început...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.