X

Un imam saudit face apel la unitate în faţa acuzaţiilor la adresa regatului după dispariţia jurnalistului Khashoggi

Un imam saudit a făcut apel vineri la compatrioţii săi ”să se unească” împotriva calomniilor şi zvonurilor ce vizează regatul, larg criticat după dispariţia neelucidată a jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, relatează AFP, potrivit Agerpres.

”Acuzaţiile, alegaţiile şi campaniile mediatice calomnioase nu vor împiedica Arabia Saudită să fie ataşată principiilor şi fundamentelor sale”, a afirmat şeicul Abdel Rahman Sudais, imamul Marii Moschei din Mecca, în predica sa de vineri.

Citește și : CNN: Rusia își modernizează patru instalaţii militare în Kaliningrad

”Arabia Saudită se sprijină pe Allah, pe înţelepciunea liderilor săi, precum şi pe coeziunea copiilor săi, singurii capabili să înfrunte acuzaţiile false”, a subliniat imamul.

Considerând că respectiva campanie ce vizează Arabia Saudită este ”o provocare pentru mai mult de un miliard de musulmani din întreaga lume”, imamul saudit face apel ”de a se evita speculaţiile şi de a nu se formula poziţii pe baza unor minciuni”.

Arabia Saudită face obiectul unor presiuni internaţionale puternice de la dispariţia jurnalistului Jamal Khashoggi, care avea o atitudine critică la adresa puterii.

Khashoggi, exilat în SUA din 2017, a dispărut pe 2 octombrie după ce a intrat în consulatul saudit de la Istanbul. Responsabili ai serviciilor turceşti de securitate afirmă că jurnalistul a fost torturat şi ucis în interiorul consulatului de către agenţi saudiţi, ceea ce Riadul neagă, dând asigurări că Jamal Khashoggi a părăsit consulatul ţării sale la scurt timp după ce a intrat în clădire.

Citește și : Ministrul ungar de externe: Problema cotelor obligatorii de migranţi este acum în afara agendei Uniunii Europene

În acest context, Arabia Saudită a lansat o campanie mediatică în scopul de a transforma acest caz într-o cauză naţională faţă de ”un complot străin”, potrivit experţilor.

Întreprinderi, responsabili şi prinţi saudiţi au publicat pe conturile lor de Twitter mesaje care sprijină abordarea Riadului în cazul Khashoggi. Media locale au denunţat de asemenea ”o campanie mediatică” împotriva Arabiei Saudite.

Tags: Abdel Rahman SudaisArabia sauditacalomniilorimamJamal Khashoggi
Categorii: Sinteze