Un important post de radio din Ungaria a rămas FĂRĂ licenţă

Publicat:

Un post de radio privat din Ungaria este pe punctul de a-şi pierde licenţa după ‘încălcarea regulilor’ în mod repetat, potrivit unui comunicat publicat vineri de autoritatea naţională de reglementare, citată de AFP şi agerpres.

‘Licenţa de funcţionare a Klubradio, stabilită pentru şapte ani, expiră în februarie viitor şi mai degrabă va fi supusă unei licitaţii decât prelungită’, a indicat Media Council (NMHH), un organism de supraveghere care controlează toate entităţile media din Ungaria.


Citește și : Donald Trump se compară cu Winston Churchill

Consiliul nu a specificat natura încălcărilor observate, adăugând că, în pofida acestora, postul ‘ar putea concura din nou’ pentru a emite pe aceeaşi frecvenţă ce deserveşte în principal în capitala Budapesta.

Creat în 2011, după revenirea la putere a premierului Viktor Orban, acest consiliu este dominat de partidul suveranist majoritar, Fidesz.

Două organisme independente, OSCE şi Freedom House, au afirmat că înfiinţarea acestuia a întărit controlul guvernului asupra mass-media.

Klubradio, unul dintre cele mai populare posturi din Ungaria, este în mod regulat exclus de la atribuirea contractelor de publicitate de stat, relevă experţi din domeniu.

În 2016, postul a obţinut despăgubiri de peste 300.000 de euro în urma unei hotărâri judecătoreşti împotriva NMHH, care îi refuzase o frecvenţă permanentă până în 2013. Dar nu şi-a recuperat niciodată frecvenţele pierdute în provincii.

Opoziţia ungară a criticat retragerea licenţei pentru Klubradio vineri, calificând aceasta drept un nou atac împotriva celor care se exprimă împotriva puterii în această ţară din Europa Centrală, membră a Uniunii Europene. ‘Fiecare zi vine cu o nouă lovitură dură dată pluralismului media în Ungaria’, a reacţionat deputatul european liberal Katalin Cseh pe Twitter.

Citeşte şi: Aproape 10.000 de francezi s-au infectat cu coronavirus în ultimele 24 de ore

Marţi, grupul Radio Free Europe/Radio Liberty, finanţat de Congresul american, şi-a anunţat revenirea în Ungaria la mai bine de 30 de ani de la sfârşitul comunismului, pentru a compensa ‘declinul accentuat al libertăţii presei’ observat, potrivit acestuia.

Ungaria ocupă în prezent locul 89 dintr-un total de 180 într-un clasament mondial al libertăţii presei, publicat de ONG Reporteri fără frontiere (RSF). Ea se situa pe poziţia a 23-a când Viktor Orban a revenit la putere în 2010.

La sfârşitul anului 2018, Bruxellesul a declanşat o procedură excepţională pentru risc de ‘încălcare gravă’ a valorilor UE, menţionând în special diminuarea pluralismului mass-media în Ungaria.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.